Składniki na spód:
· 1,5 szklanki mąki
· pół kostki masła (125 g)
· 2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)
· 1/4 szklanki cukru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżka wody
Wszystkie składniki zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze
170ºC przez około 10 - 12 minut.
Składniki na masę serową:
· 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie
· 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
· 3/4 szklanki cukru
· pół szklanki oleju
· 2 szklanki mleka
· 1 jajko
· 4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę)
· olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii (do smaku)
Wszystkie składniki na masę serowa zmiksować (nie ma potrzeby ubijania białek osobno). Gotową - wylać na podpieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym - tak ma być. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC.
Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.
Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki cukru. Dodać 100 g wiórków kokosowych, wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 15 miut, aż pianka się zezłoci.
Smacznego :)
diabliczka13