Sernik kawowy aksamitny z czekoladą.doc

(51 KB) Pobierz
Sernik kawowy aksamitny, z czekoladą

Sernik kawowy aksamitny, z czekoladą

 

Składniki:

Spód:
150 g herbatników Digestive
80 g masła
50 g ciemnej, gorzkiej czekolady 70%


Masa serowa:
500 g śmietankowego sera twarogowego
500 g sera mascarpone
200 g drobnego cukru
• 4 łyżki kakao
• 4 łyżki likieru kawowego, np. Kahlua
• 4 - 5 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej w proszku
100 g ciemnej czekolady 70%, roztopionej
• 3 jajka
200 g słodkiej śmietany 18%

 

 

 

 

 

 

 

Dekoracja:
• około 1/3 szklanki mleka
• 250 ml śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
• 4 łyżki drobnego cukru
• ziarenka kawy z czekolady


Przygotowanie:

·         Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Herbatniki drobno pokruszyć. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać z herbatnikami. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód tortownicy wyłożyć masę z herbatników i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut, ostudzić.

·         Podnieść temperaturę w piekarniku do 240 stopni. Likier kawowy podgrzać i w gorącym rozpuścić kawę, ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

·         Ser śmietankowy i mascarpone zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać kakao, ekstrakt z wanilii, kawę rozpuszczoną w likierze, jajka, gęstą śmietanę 18% oraz połowę roztopionej czekolady. Zmiksować na jednolitą masę, tylko do czasu połączenia się dodawanych składników.

·         Drugą połowę roztopionej czekolady wymieszać z mlekiem, w takiej ilości aby otrzymać gęstą polewę, odstawić do czasu dekorowania sernika.

·         Masę wylać na podpieczony spód i piec przez 10 minut w 240 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 110 stopni i piec sernik jeszcze przez 1/2 godziny (sernik będzie ścięty tylko po bokach). Studzić przez około 1 - 2 godziny w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Wstawić na całą noc do lodówki do stężenia.

·         Ubić śmietankę kremówkę na gęstą pianę, dodać cukier i ubić na sztywno. Wyłożyć na wierzch sernika (np. szprycą), polać polewą czekoladową i udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin