Lody z kremem winnym.doc

(143 KB) Pobierz
Lody z kremem winnym

Lody z kremem winnym

Składniki

·         1/2 I lodów rumowych z krokantem

·         3 żółtka + 1 jajko

·         40 g cukru pudru

·         1/8 I wytrawnego białego wina

·         8 rurek waflowych

           

 

Sposób przygotowania

1.      

Lody przełożyć z zamrażarki do lodówki. Spodeczki, na których będą podawane schłodzić w zamrażalniku.

2.      

Zagotować wódę. Po metalowej miseczki wbić jajko, dodać 3 żółtka, cukier i wino. Całość wymieszać. Miskę włożyć do łaźni wodnej. Krem ubijać tak długo, dopóki nie zgęstnieje, następnie przełożyć do zimnej wody i dokładnie wymieszać. Miskę wyjąć zwody.

3.      

Lody podzielić na porcje, ułożyć na spodeczkach, polać kremem i dodać rurki waflowe. Deser natychmiast podawać na stół.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin