Bitki wołowe z grzybami.txt

(1 KB) Pobierz
Bitki wo�owe z grzybami
---------------------------------------
Sk�adniki	
60 dag pol�dwicy wo�owej
gar�� suszonych grzyb�w
1 cebula
200 g kwa�nej �mietany
s�l, pieprz
2 p�askie �y�ki m�ki
3 dag t�uszczu
ok. 1 litra wody	


Grzyby moczy� przez kilka godzin.
Wo�owin� pokroi� w plastry i szybko zrumieni� na du�ym ogniu na t�uszczu. Przed zdj�ciem z patelni posoli� i popieprzy� p�aty mi�sa.
Wo�owin� prze�o�y� do garnka i zala� wrz�tkiem. Doda� grzyby pokrojone na mniejsze kawa�ki zrumienion� na patelni pokrojon� cebul� i dusi� kilka godzin pod przykryciem a� mi�so skruszeje.
Wody powinno by� tyle, �eby wo�owina nie wystawa�a za mocno z sosu.
Na koniec dok�adnie rozprowadzi� m�k� w �mietanie i zag�ci� t� mieszank� sos. Najlepiej bajpierw do kubka ze �mietan� i m�k� wlewa� po trochu gor�cego sosu z garnuszka i dok��dnie miesza�, a dopiero potem wla� wszystko z powrotem do rondelka. W przeciwnym razie mog� wytworzy� si� grudki.
Ca�o�� doprawi� sol�, pieprzem, s�odk� i ostr� papryk�.
Podawa� z ziemniakami z wody i sur�wk� z kapusty. 


http://kulinarny.blogspot.com/
Zgłoś jeśli naruszono regulamin