Przewodnik ISO 9000.pdf
(
516 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - PrzewISO9000p.doc
Przewodnik ISO 9000
Materiały informacyjne nt. wdrażania systemu
zarządzania jakością
wg norm ISO serii 9000
Opracowano w ramach zamówienia Ministerstwa Gospodarki w Warszawie
GŁÓWNY INSTYTUT GÓRNICTWA
40-166 KATOWICE, Plac Gwarków 1
skr. poczt. 3672 tel. (0-32) 259-23-51, fax (032) 259-22-09
e-mail:
jcwxwp@gig.katowice.pl
SPIS TREŚCI
I. PZEIE OJŚI 3
1. Jakość, zapenienie jakości i zarządzanie jakością 3
2. ys historyczny systeówjakości 5
3. Zarządzanie jakością w gospodarce wolnorynkowej 7
4 Poody drażania systeówjakości. Proocja jakości 7
II. ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ – NORMY ISO SERII 9000 9
1. Postanie normjakościoych 9
2. Podstaoe pojęcia i definicje 13
3. Przegląd wymagań normy PN-EN ISO 9001:2001
i pozostałe normy ISO serii 9000:2000 15
III. DOKUMENTOWANIE SYSTEMU ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ 24
1. Zasady dokumentowania systemu zarządzania jakością 24
2. Rodzaje dokumentów i ich charakterystyka 25
IV. AUDITY SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA 32
1. Podstaoe pojęcia i definicje 32
2. odzaje auditów 33
3. echy auditówsysteu jakości 34
4. ealizacja auditów 35
5. iezgodności 40
6. Prowadzenie rozmów auditowych 41
V. WDRAŻANIE SYSTEMU ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
WIZJI 43
1. Etapy wdrażania systemu zarządzania jakością 43
2. Podejście procesowe. Identyfikacja i opis procesów (mapy procesów) 45
3. Problemy związane z wdrażaniem systemu 48
4. Podstay TM 49
5. Metody statystyczne i koszty jakości 51
6. Korzyści z funkcjonowania systemu zarządzania jakością w organizacji 54
7. Certyfikacja systemu zarządzania jakością 55
ateriały źródłoe 57
2 / 57
I. WPROWADZENIE DO JAKOŚCI
1. Jakość, zapewnienie jakości i zarządzanie jakością
Jakość jest słowem używanym powszechnie przez wielu ludzi, w różnych
sytuacjach. Towarzyszy ono ludzkości już od czasów starożytnych. Jest to termin
ogólnie zrozumiały, każdy wie co on oznacza, jednakże jednoznaczne i precyzyjne
zdefiniowanie tego pojęcia sprawia wiele problemów. Trudność zdefiniowania jakości
wynika głównie z różnic w jego interpretacji przez poszczególnych użytkowników. Na
przestrzeni wieków powstało wiele definicji jakości, jednak do chwili obecnej nie ma
definicji uniwersalnej, mogącej zadowolić wszystkich. W poszczególnych definicjach
dominują różne aspekty (filozoficzny, techniczny, ekonomiczny, prawny czy
psychologiczny) w zależności od tego dla potrzeb jakiej branży, czy dziedziny wiedzy
były tworzone.
Jedną z pierwszych definicji jakości jest definicja Platona z IV wieku p.n.e., w której
przeważa z pewnością aspekt filozoficzny:
„Jakość jest to pewien stopień doskonałości”
Według współczesnych autorytetów w dziedzinie jakości:
„Jakość to zgodność z wymaganiami”
(P.B. Crosby)
„Przewidywalny stopień jednorodności i niezawodności przy możliwie niskich
kosztach i dopasowaniu do wymagań rynku”
(E.W. Deming)
„Przydatność użytkowa”
(J.M. Juran)
W definicjach tych zwraca się uwagę na takie elementy jak zgodność
z wymaganiami (przepisy, dokumentacja techniczna, ustalenia kontraktowe),
niezawodność, koszt oraz przydatność dla użytkownika (dostosowanie do jego potrzeb i
oczekiwań). Jest oczywiste, że pojęcie „jakość” związane jest nierozerwalnie z obiektem
(wyrobem, usługą). Podkreślone jest to wyraźnie w definicji zawartej w normie PN-ISO
8402 :1996 „Zarządzanie jakością i zapewnienie jakości – Terminologia”:
“Jakość - ogół właściwości obiektu, wiążących się z jego zdolnością do
zaspokojenia potrzeb stwierdzonych i oczekiwanych”. (PN-ISO
8402:1996)
Z powyższej definicji wynika, że sam producent nie jest w stanie ocenić jakości wyrobu,
do pełnej oceny potrzebne jest potwierdzenie użytkownika w zakresie stopnia
zaspokojenia jego potrzeb.
Jakość trzeba więc rozpatrywać w kontekście potrzeb (wymagań) klienta, czyli
w aspekcie zewnętrznym, przeniesionych do specyfikacji dostawcy (aspekt
wewnętrzny). Oznacza to, że o jakości nie decydują same wymagania, ale możliwie
najlepsze ich ustalenie oraz stopień ich spełnienia.
Pomimo różnic w definicjach dotyczących jakości, wynikających z dominacji w nich
różnych aspektów oraz różnych potrzeb dla jakich definicje te były tworzone, wynika
z nich ścisły związek pomiędzy terminem
„jakość”
a konkretnym
wyrobem
(usługą),
niezależnie od tego, czy wyrób ten ma charakter materialny czy też niematerialny.
Innym podstawowym pojęciem występującym w terminologii jakościowej jest
„zapewnienie jakości”
.
„Zapewnienie jakości – wszystkie planowane i systematyczne, a także,
3 / 57
jeśli to konieczne, udowodnione działania realizowane w ramach systemu
jakości, służące do wzbudzenia należytego zaufania co do tego, że obiekt
spełni wymagania jakościowe.” (PN-ISO 8402:1996)
Norma terminologiczna PN-ISO 8402:1996 definiująca zapewnienie jakości
zwraca uwagę na wewnętrzne i zewnętrzne cele zapewnienia jakości. Chodzi tutaj
o wzbudzenie zaufania wewnątrz organizacji (np. zaufanie kierownictwa
przedsiębiorstwa) oraz wzbudzenie zaufania klientów do producenta wyrobu
(wykonawcy usługi). Warunkiem koniecznym do zapewnienia jakości jest jednak
spełnienie przez wyrób wymagań jakościowych odzwierciedlających potrzeby
użytkownika.
Zapewnienie jakości
bezpośrednio odnosi się do
organizacji
(przedsiębiorstwo,
firma usługowa) i jest częścią procesu zarządzania jakością.
Praktyczne zarządzanie jakością nie jest możliwe bez określenia przez
organizację jej
„polityki jakości”
. Polityka jakości ma dać odpowiedź na pytanie:
„W jaki sposób organizacja (producent, wykonawca usługi) ma sprostać wymaganiom
klienta?” Chodzi tutaj o określenie kierunków działań i środków, dzięki którym
produkowany wyrób lub realizowana usługa wzbudzi zaufanie określonego odbiorcy.
Prawidłowo zdefiniowana i zaakceptowana przez kierownictwo polityka jakości
przedsiębiorstwa wyraża ogólne cele, kierunki działań i środki, jakie należy podjąć
w celu spełniania oczekiwań klientów, sprostania konkurencji i utrzymania korzystnej
pozycji na rynku. Zasady określania i redagowania polityki jakości przedstawione są
w rozdziale dotyczącym księgi jakości.
Polityka jakości jest jednym z elementów procesu
zarządzania jakością,
które to
pojęcie należy rozumieć następująco:
„Zarządzanie jakością – wszystkie działania z zakresu zarządzania, które
decydują o polityce jakości, celach i odpowiedzialności, a także o ich
realizacji w ramach systemu jakości za pomocą takich środków, jak:
planowanie jakości, sterowanie jakością, zapewnienie jakości
i doskonalenie jakości.” (PN-ISO 8402:1996)
Zarządzanie jakością obejmuje planowanie strategiczne, rozmieszczenie zasobów
i inne systematyczne działania na rzecz jakości, takie jak: planowanie jakości,
sterowanie jakością oraz doskonalenie czyli ciągłą poprawę. W praktyce zarządzanie
jakością sprowadza się do wdrożenia i rozwoju
systemu jakości,
przy czym
„System jakości – struktura organizacyjna, procedury, procesy i zasoby
niezbędne do zarządzania jakością.” (PN-ISO 8402:1996)
System jakości powinien być na tyle rozbudowany, na ile jest to potrzebne do
osiągnięcia założonych celów jakościowych w konkretnym przedsiębiorstwie.
Relacje, obowiązujące jeszcze i dziś w odniesieniu do normy terminologicznej PN-
ISO 8402:1996, pomiędzy zapewnieniem jakości, systemem jakości oraz
zarządzaniem jakością przedstawić można na następującym rysunku:
4 / 57
Obecnie stosowane i docelowo (od 15 grudnia 2003 r.) obowiązujące
w systemach zarządzania jakością terminy i definicje zgodne z nową normą
terminologiczną PN-EN ISO 9000:2001 podano w rozdziale II w punkcie 2.
2. Rys historyczny systemów jakości
Za pierwsze wzmianki dotyczące jakości przyjmuje się często zapisy w Kodeksie
Hammurabiego
z roku 1750 p.n.e., gdzie ustalone zostały kary dla budowniczych
w przypadku zawalenia się domu z powodu nieodpowiedniej jakości. Według tego
kodeksu nakazuje się np. ukarać śmiercią budowniczego, jeśli zbudowany przez niego
dom zawali się i spowoduje śmierć właściciela. Kodeks ten zawierał w istocie zasady
odpowiedzialności za wyrób.
Równie stare są pierwsze opisy metod kontroli i oceny wykonania wyrobów (Egipt,
Ameryka Środkowa).
Koncepcja jakości rozwijała się wraz z rozwojem sposobów produkcji.
W 1910 r. w zakładach Forda w Ameryce zastosowano zasady opracowane przez
Fryderyka Taylora, które pozwoliły na seryjną produkcję samochodów przez
pracowników niewykwalifikowanych. Oddzielona została wówczas funkcja kontroli od
funkcji produkcji.
W latach 70-tych kryzys paliwowy i konkurencja japońska stały się główną siłą
napędową zmian w podejściu do problemów jakości. Wzorem przedsiębiorstw
japońskich zaczęto wprowadzać zmiany w metodach pracy i podejściu do roli człowieka
w przedsiębiorstwie. W pewnych sektorach, takich jak: przemysł kosmiczny, nuklearny
nastąpił szybki rozwój koncepcji jakości. Problemy jakości stały się integralną częścią
strategii wielkich przedsiębiorstw korporacji.
Od 1979 roku przy ISO działa Komitet Techniczny ISO/TC 176 „Zapewnienie
jakości” powołany do życia z inicjatywy strony niemieckiej. Efektem prac tego komitetu
było m.in. opracowanie norm jakościowych serii EN 45000 oraz ISO 9000,
a w późniejszym okresie ich nowelizacja.
Osobistością, która bez wątpienia wywarła zasadniczy wpływ na jakość produkcji
przemysłowej był Amerykanin - Wiliam Edwards Deming (1900 – 1992).
W.E. Deming – doktor matematyki, uważany jest w Japonii (spędził tam 30 lat jako
doradca rządu i firm) za jednego z twórców sukcesu gospodarki japońskiej.
Zasadnicze pojęcia sformułowane przez Deminga są w istocie bardzo proste
i prawie oczywiste, ale mają rewolucyjne znaczenie dla dotychczasowego sposobu
myślenia nie tylko o wytwarzaniu, ale i całości działań prawie każdej organizacji.
Najważniejsze problemy zostały przez Deminga sformułowane w postaci 14 zasad,
które ulegają z biegiem czasu pewnym zmianom, jednak ich sens pozostaje
niezmienny. Tezy Deminga przytoczone zostały w poniższej tabeli.
1 Uporczywie i nieustannie dążyć do ulepszania produktów i usług tak,
aby były konkurencyjne, utrzymywały przedsiębiorstwo i dawały
zatrudnienie.
2 Aby zapewnić ekonomiczno-gospodarczą stabilność niezbędny jest
nowy sposób rozumowania, gdyż znajdujemy się w nowej erze
gospodarczej.
3 Przestać polegać na pełnej kontroli końcowej.
4 Zrezygnować z praktyki oceniania transakcji na podstawie ceny
zakupu, żądać natomiast wraz z ceną konkretnych pomiarów.
5 Ulepszać ciągle i na stałe system produkcyjny i usługowy.
6 Organizować szkolenia w pracy.
7 Dobierać kierownictwo, które przejmie rolę przewodzenia.
8
Stwarzać warunki do pracy bez obaw i strachu.
5 / 57
Plik z chomika:
marek33x
Inne pliki z tego folderu:
Poradnik_Bhp-mat. dla studenta.pdf
(15465 KB)
Poradnik_Wymagania BHP pomieszczenia pracy.pdf
(5577 KB)
Poradnik_Przepompownie ścieków.pdf
(4133 KB)
Poradnik_Wym. bhp-omieszczenia higieniczno-sanitarne.pdf
(3787 KB)
Poradnik_Montaż naściennej instalacji elektrycznej.pdf
(2355 KB)
Inne foldery tego chomika:
- █ DDT2000 v2.3.0.1 + Spolszczenie Renault Dacia Nissan RSM
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 21.01.2024
! Aukcja w ciemno sezon 3 2013r
! Domowa apteka
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin