Jajecznica z kurkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

 

Składniki na 4 porcje:

25 dag kurek

4 cebule

czerwona papryka

5 dag boczku

2 łki masła

5 jaj

pół szklanki śmietany

czek szczypiorku

odka papryka

l

 

Kurki oczyść, dokładnie umyj i obgotuj przez 20 minut. Boczek pokrój w kostkę, przysmaż na maśle, po czym dodaj najpierw posiekane cebule, a potem grzyby. Całość zamieszaj i usmaż na dużym ogniu w ciągu około 10 minut, aż cały sos wyparuje.

 

drną paprykę (najlepiej czerwo) dokładnie umyj, usuń nasionka i pokrój w dość cienkie paski. Następnie wrzuć na patelnię i usmaż (na niezbyt dużym ogniu) razem z kurkami (przez około 8 minut).

 

Opłucz i posiekaj szczypiorek. Jajka zmiksuj ze śmietaną i połową szczypiorku i dopraw je solą i papryką. Masę jajeczną wylej na patelnię i usmaż, najpierw na średnim, potem na małym ogniu. Jajecznicę przełóż na 4 talerzyki i posyp pozostałym szczypiorkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin