Wiosenne szaleństwo
Kurczak po chińsku
Składniki na 4 porcje:
pęczek marchewki
mały kalafior
kalarepka
20 dag młodego zielonego groszku w strączkach
40 dag filetów z piersi kurczaka
łyżka nasion sezamu
2 łyżki oleju sojowego
szklanka Rosołu drobiowego WINIARY
sól
pieprz
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
szklanka długoziarnistego ryżu
mielona kurkuma
łyżka masła
Zagotuj szklankę wody z solą, masłem i kurkumą. Na wrzącą wrzuć umyty ryż, zamieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj i potrzymaj na małym ogniu przez 20 minut, po czym dokładnie odparuj.
Marchewkę i kalarepkę po obraniu i umyciu pokrój na cieniutkie, jak zapałka, paseczki, a umyty kalafior podziel na różyczki. Strączki groszku wrzuć na 2-3 minuty do lekko osolonego wrzątku, po czym wyjmij, przelej zimną wodą i osącz na sicie.
Filety z kurczaka pokrój w cienkie paski. Na głębokiej patelni (najlepiej typu wok) rozgrzej olej, wrzuć mięso, posyp je solą i pieprzem, dodaj marchewkę, kalafior i kalarepkę, wymieszaj, zalej rosołem, przykryj i poduś przez 7-8 minut. Na gorącej patelni upraż ziarna sezamu i razem z zielonym groszkiem, natką i ryżem dodaj do warzyw z kurczakiem. Przed podaniem starannie wymieszaj oraz dopraw solą i pieprzem.
slawek3400