Udka kurczaka po katalońsku.rtf

(7 KB) Pobierz
Udka kurczaka po kataloñsku

Udka kurczaka po katalońsku

 

Składniki:

4 udka z kurczaka

pół łeczki słodkiej mielonej papryki

cebula

2-3 ząbki czosnku

2 strączki suszonego chili

listek laurowy

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

2 suszone grzyby

łeczka miodu

pół łeczki Bulionu pieczeniowego w płynie WINIARY

3 łki oleju

2 łki gęstej śmietany

łka soku z cytryny

pół szklanki posiekanych orzeszków ziemnych

ćwierć łeczki pieprzu cayenne

l

 

Umyte i osuszone udka natrzyj solą i mieloną papryką, i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Jednocześnie namocz umyte grzyby, a następnie - ugotowane w niewielkiej ilości wody - potnij w paseczki.

 

W rondlu mocno rozgrzej olej, zrumień na nim udka ze wszystkich stron. Po dodaniu pokrojonej w plasterki cebuli i roztartego z solą czosnku przez chwilę podsmaż je razem, po czym dodaj pokruszone chili, pokruszony listek laurowy, pokrojone grzyby, wino, wywar z grzybów i sok z cytryny i - potrząsnąwszy rondlem - duś pod przykryciem przez około 25 minut.

 

Gdy udka staną się miękkie, wyjmij je z rondla, a powstały sos przetrzyj przez sito, dodaj miód, bulion, pieprz cayenne i - mieszając - potrzymaj na ogniu, aż sos zgęstnieje i nabierze konsystencji kremu.

 

Teraz wymieszaj sos ze śmietana, podgrzej w nim udka i gotowe - posyp jeszcze orzeszkami. Podawaj z frytkami lub makaronem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin