Tradycyjny kurczak z rożna.rtf

(6 KB) Pobierz
Tradycyjny kurczak z ro¿na

Tradycyjny kurczak z rożna

 

Składniki na 4 porcje:

kurczak (1 kg)

czek natki

4 cebulki

2 łeczki tymianku

l

pieprz

4 łki oleju

łeczka papryki

2 łki miodu

2 łki soku wyciśniętego z cytryny

 

Zacznij od przygotowania kurczaka: umyj go, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Do środka włóż natkę, tymianek, pokrojoną w plastry cebulę i zepnij metalowymi wykałaczkami lub zszyj. Nogi i skrzydełka zwiąż ze sobą bawełnianą nitką.

 

Olej dokładnie wymieszaj z papryką, sokiem z cytryny i miodem. Kurczaka natrzyj marynatą, włóż do misy i odstaw w chłodne miejsce na około pół godziny.

 

Piecz na rożnie przez godzinę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin