Kurczak z oliwkami i papryką
Składniki:
35 dag piersi kurczaka
2 duże czerwone papryki
łyżka startego parmezanu
10 dag czarnych oliwek bez pestek
20 liści bazylii
50 dag mrożonego ciasta francuskiego
jajo
sól
Umyte i osuszone papryki upiecz w gorącym piekarniku. Wyjmij je, gdy skórka sczernieje, a potem zawiń w folię i zostaw do ostygnięcia. Teraz oczyść (zdejmij skórkę i usuń gniazda nasienne), pokrój na ćwiartki i osącz.
Opłukane mięso kurczaka osusz, podziel na cienkie kotlety i posól. Ciasto rozmroź, rozwiń, a potem starannie posmaruj rozbitym jajem i posyp parmezanem. Na środku układaj warstwami: połowę mięsa, połowę papryki, oliwki, liście bazylii, drugą połowę papryki i drugą połowę mięsa. Brzegi ciasta starannie ze sobą zlep, a wierzch posmaruj pozostałym jajem, całość ponakłuwaj.
Piecz w gorącym piekarniku około 30 minut.
slawek3400