Kurczak po prowansalsku.doc

(21 KB) Pobierz
Kurczak po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku

Składniki:
1 nieduży kurczak, oliwa, 1 por, 3-4 ząbki czosnku, mała czerwona papryka, 1 spory pomidor, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, szafran, 1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego

 

 

Autor:

Gabi Baba Kamińska

Sposób przyrządzania:

Pokroić kurczaka na 8-10 części. W sporym, płaskim rondlu rozgrzać oliwę i podsmażać kurczaka partiami, kładąc go luźno, żeby się ładnie zrumienił ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz, oprószyć solą i pieprzem. Białą część pora starannie umyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki i w poprzek na 2-3 kawałki. Paprykę pokroić w paseczki. Do rondla dodać, jeśli trzeba, łyżkę oliwy i smażyć na małym ogniu czosnek, pora i paprykę kilka minut, aż czosnek się zezłoci, a papryka nieco zmięknie. Pomidora obrać, usunąć pestki i sok, dołożyć do rondla. Wlać wino i pogotować ok. 2-3 minut, zeskrobując drewnianą łyżką dno rondla. Włożyć kurczaka, dorzucić tymianek i szczyptę szafranu, przykryć pokrywką, zostawiając sporą szparkę, i dusić często obracając przez ok. 1/2 godziny. Odkryć.Jeśli sos jest zbyt rzadki, gotować na dużym ogniu przez kilka minut. Podawać z ryżem, puree z ziemniaków lub szerokim makaronem i zieloną sałatą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin