Ryba z wody
Składniki na 4 porcje:
2 pstrągi
pół opakowania mrożonej włoszczyzny
cytryna
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
sos:
4 łyżki Majonezu dekoracyjnego WINIARY
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Zamrożoną włoszczyznę zalej dwoma szklankami zimnej wody, dodaj po trzy ziarenka pieprzu i ziela oraz liść laurowy, na koniec dodaj sól do smaku. Gdy woda się zagotuje, włóż ryby i duś około 15 minut pod przykryciem na małym ogniu tak, by wywar tylko "mrugał". Gdy widelec łatwo wchodzi w mięso ryby, danie jest gotowe. Musisz jednak bardzo uważać, by ryba się nie rozgotowała. Kiedy przestygnie, wyjmij ją na podłużny półmisek, obłóż warzywami z wywaru. Udekoruj plasterkami cytryny i posyp natką.
Oddzielnie podaj sos allioli (majonez wymieszany ze zmiażdżonym czosnkiem i doprawiony sokiem z cytryny), gotowane ziemniaki lub bułkę oraz zieloną sałatę lub inną surówkę.
Możesz przygotować więcej ryby. Połowę podaj na ciepło, a resztę oczyść ze skóry i ości. Ułóż na półmisku i zalej wywarem z rozpuszczoną żelatyną instant (według proporcji podanych na opakowaniu).
Tak samo przyrządza się dorsza, kergulenę i ryby słodkowodne.
slawek3400