Łosoś w sosie cebulowym
Składniki na 6 porcji:
1 kg łososia
20 dag cebuli
sok i skórka otarta z cytryny
1,5 szklanki białego wytrawnego wina
4 łyżki masła
łyżeczka mąki ziemniaczanej
kilka gałązek koperku
cukier, sól, pieprz
Łososia pokrój w dzwonka, natrzyj solą, skrop sokiem z cytryny, zostaw na 20-30 minut. Na patelni stop połowę masła, zeszklij na nim posiekaną cebulę, dodaj sól, pieprz, otartą skórkę i sok z cytryny, wymieszaj, wlej szklankę wina i duś pod przykryciem około 15 minut.
Rybę ułóż w żaroodpornym półmisku, polej stopionym masłem i winem, przykryj i duś 15-20 minut. Cebulę zmiksuj, potem przetrzyj przez sito. Podgrzej i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ewentualnie szczyptą cukru). Mąkę ziemniaczaną rozrób w łyżce zimnej przegotowanej wody, zawiesinę wlej do sosu i mieszając podgrzewaj.
Tak przygotowanym gęstym sosem polej rybę, wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Wyjmij i udekoruj gałązkami koperku.
Znakomitym uzupełnieniem łososia są łazanki lub ziemniaki z wody.
slawek3400