Sałatka z ziemniaków i sardynek.rtf

(7 KB) Pobierz
Sa³atka z ziemniaków i sardynek

Sałatka z ziemniaków i sardynek

 

Składniki:

40 dag młodych ziemniaków

2 puszki sardynek

2 jaja

2 pomidory

5-8 dag fety

sos winegret:

6 łek oliwy z oliwek

2 łki białego octu winnego lub z jabłek

2 łki drobno posiekanego szczypiorku

po łce drobno posiekanego koperku i natki pietruszki

l

pieprz

do dekoracji:

liście sałaty

ponadto:

bagietka

 

Ziemniaki umyj, zalej wrzątkiem, pogotuj przez 20 minut i jeszcze ciepłe obierz z łupinek i pokrój w cienkie półplastry. Jednocześnie ugotuj jaja na twardo (10 minut), ostudź je w zimnej wodzie, obierz i podziel na ćwiartki. Sardynki odsącz z oliwy i każ przekrój na trzy części. Umyte pomidory potnij w ósemki, a fetę - w kostkę o centymetrowych bokach.

 

Przygotuj sos winegret: połącz oliwę z octem oraz solą i pieprzem, a także dodaj posiekaną zieleninę.

 

W salaterce wymieszaj ziemniaki - najpierw z połową sosu winegret, a potem z sardynkami i fetą. Masę przybierz liśćmi sałaty, obłóż cząstkami jaj i pomidorów oraz polej resztą sosu winegret.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin