Sałatka z serem feta
Składniki na 4 porcje:
główka sałaty
papryka (żółta lub pomarańczowa)
ogórek sałatkowy
3-4 pomidory
15 dag fety
czerwona cebula
10-12 czarnych oliwek bez pestek
pół szklanki oryginalnego francuskiego winegretu
Główny składnik sałatki, czyli sałatę, umyj, osusz i porwij palcami na małe kawałki. Teraz czas na przygotowanie pozostałych warzyw. Obrany ogórek pokrój w półplasterki, pomidory (bez skórki) - w ósemki, cebulę - w talarki (rozdziel potem na pojedyncze pierścienie), ser - w centymetrową kostkę, a oczyszczoną paprykę - w cienkie krążki.
Cztery talerzyki wyłóż sałatą, na której kładź kolejno: krążki papryki, półplasterki ogórka, cząstki pomidora, kostki sera, pierścienie cebuli oraz po 3-4 oliwki.
Tuż przed podaniem sałatkę polej winegretem. Podawaj z bagietką lub krakersami.
slawek3400