FRYZYJSKI TORT Z WIŚNIAMI.doc

(22 KB) Pobierz
FRYZYJSKI TORT Z WIŚNIAMI

FRYZYJSKI TORT Z WIŚNIAMI

Składniki na 12 sztuk:

9 płatów mrożonego francuskiego ciasta

6 łyżek grubego cukru

50 dag mrożonych wiśni

1 torebka budyniu śmietankowego

2 torebki cukru waniliowego

400 ml soku wiśniowego

10 dag cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

2 torebki zagęstnika do śmietany (śmietan-fix)

40 dag kremówki

mąka do oprószenia stolnicy

Płaty francuskiego ciasta rozmroź w pokojowej temperaturze. Następnie ułóż dwa płaty ciasta jeden na drugim, przenieś na lekko oprószoną mąką stolnicę, rozwałkuj. Z placka wytnij obręczą tortownicy koło. W ten sam sposób przygotuj kolejne 2 koła. Wszystkie posmaruj wodą i posyp grubym cukrem. Spód tortownicy przykryj pergaminem. Na nim umieść jeden krążek ciasta, ponakłuwaj gęsto widelcem. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 15 minut. W ten sam sposób upiecz drugi krążek. Trzeci potnij na 12 trójkątów. Ułóż na przykrytej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 15 minut. Cukier puder utrzyj na gładko z sokiem z cytryny. Przygotowanym lukrem posmaruj wystudzone trójkąty ciasta. Wiśnie rozmroź, osącz. Kilka łyżek soku wiśniowego wymieszaj z proszkiem budyniowym. Pozostały sok zagotuj, wlej rozrobiony budyń, zagotuj, dodaj wiśnie. Jeszcze ciepłą masą przełóż upieczone krążki ciasta. Kremówkę ubij z zagęstnikiem i cukrem waniliowym. Krem rozsmaruj na torcie. Na wierzchu ułóż wachlarz z polukrowanych trójkątów ciasta. Schłodź.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin