FRYZYJSKI TORT Z WIŚNIAMI
Składniki na 12 sztuk:
9 płatów mrożonego francuskiego ciasta
6 łyżek grubego cukru
50 dag mrożonych wiśni
1 torebka budyniu śmietankowego
2 torebki cukru waniliowego
400 ml soku wiśniowego
10 dag cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 torebki zagęstnika do śmietany (śmietan-fix)
40 dag kremówki
mąka do oprószenia stolnicy
Płaty francuskiego ciasta rozmroź w pokojowej temperaturze. Następnie ułóż dwa płaty ciasta jeden na drugim, przenieś na lekko oprószoną mąką stolnicę, rozwałkuj. Z placka wytnij obręczą tortownicy koło. W ten sam sposób przygotuj kolejne 2 koła. Wszystkie posmaruj wodą i posyp grubym cukrem. Spód tortownicy przykryj pergaminem. Na nim umieść jeden krążek ciasta, ponakłuwaj gęsto widelcem. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 15 minut. W ten sam sposób upiecz drugi krążek. Trzeci potnij na 12 trójkątów. Ułóż na przykrytej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 15 minut. Cukier puder utrzyj na gładko z sokiem z cytryny. Przygotowanym lukrem posmaruj wystudzone trójkąty ciasta. Wiśnie rozmroź, osącz. Kilka łyżek soku wiśniowego wymieszaj z proszkiem budyniowym. Pozostały sok zagotuj, wlej rozrobiony budyń, zagotuj, dodaj wiśnie. Jeszcze ciepłą masą przełóż upieczone krążki ciasta. Kremówkę ubij z zagęstnikiem i cukrem waniliowym. Krem rozsmaruj na torcie. Na wierzchu ułóż wachlarz z polukrowanych trójkątów ciasta. Schłodź.
wuhazet