NOWOROCZNE CIASTO Z GRECJI
20 dag masła
12 dag cukru
12 dag mąki
6 jajek
14 dag kaszy manny
1 torebka cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag migdałów
1 pomarańcza
na syrop:
2 łyżki koniaku
25 dag cukru
1/2 cytryny
Masło utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Z białek ubić sztywną pianę i dodać ją do masy. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia j kaszę mannę. Dodać migdały. otartą skórkę oraz 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i piec 50 minut w temperaturze 170°C. Gorące ciasto nasączyć syropem ugotowanym z 1/2 szklanki Wody, koniaku, cukru i soku z cytryny. Podawać z lodami waniliowymi.
wuhazet