PLACEK BEZOWY Z TRUSKAWKAMI.doc

(25 KB) Pobierz
PLACEK BEZOWY Z TRUSKAWKAMI

PLACEK BEZOWY Z TRUSKAWKAMI

 

Biszkopt

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki maki pszennej

5jaj

3 łyżki kakao

1 łyżka octu

1 łyżka proszku do pieczenia

 

Krem

1 kostka masła

2 jaja

6 łyżek cukru

1 małe opakowanie bezów

30 dag świeżych truskawek

 

Polewa

0,5 kostki masla

1 szklanka cukru

2 łyżki kakao

2 łyżki wody

 

 

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, na­stępnie mąkę, lekko wymieszać. Żółtka utrzeć z octem dodać kakao z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą z białek i upiec biszkopt (40 minut 190°C). Jaja z cukrem ubić na parze na pu­szysta masę. Utrzeć masło i dodawać porcjami ostudzoną masę jajeczną. Do kremu dodawać po trochu truskawki, dalej ucierając. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Posmarować połową kremu. Ułożyć na kremie bezy, nałożyć resztę kremu, przykryć biszkoptem. Placek polać pole­wa czekoladową i przybrać bezami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin