PLACEK BEZOWY Z TRUSKAWKAMI
Biszkopt
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki maki pszennej
5jaj
3 łyżki kakao
1 łyżka octu
1 łyżka proszku do pieczenia
Krem
1 kostka masła
2 jaja
6 łyżek cukru
1 małe opakowanie bezów
30 dag świeżych truskawek
Polewa
0,5 kostki masla
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie mąkę, lekko wymieszać. Żółtka utrzeć z octem dodać kakao z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą z białek i upiec biszkopt (40 minut 190°C). Jaja z cukrem ubić na parze na puszysta masę. Utrzeć masło i dodawać porcjami ostudzoną masę jajeczną. Do kremu dodawać po trochu truskawki, dalej ucierając. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Posmarować połową kremu. Ułożyć na kremie bezy, nałożyć resztę kremu, przykryć biszkoptem. Placek polać polewa czekoladową i przybrać bezami.
wuhazet