ROGALIKI KRUCHE Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI.doc

(26 KB) Pobierz
ROGALIKI KRUCHE Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

ROGALIKI KRUCHE Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

 

 

Składniki na 8-10 sztuk:

30 dag mąki

1 kostka (25 dag) masła

10 dag cukru pudru

1 torebka cukru waniliowego lub rdzeń z jednej laski wanilii

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka ugotowane na twardo

1 jajko

2-3 łyżki mielonych migdałów

kilka kropel likieru migdałowego

szczypta soli

6 łyżek płatków migdałowych

1/2 torebki gorzkiej polewy czekoladowej do dekoracji

 

              Ugotowane na twardo żółtka przetrzyj przez gęste sito. Jeżeli używasz wanilii, laskę przekrój wzdłuż na pół, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Przygotuj kruche ciasto: na blat kuchenny lub stolnicę przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj przetarte przez sitko żółtka, jajko, cukier puder, cukier waniliowy (lub rdzeń wanilii) oraz pokrojone na kawałeczki mocno schłodzone masło. Całość posiekaj nożem, wymieszaj ze zmielonymi migdałami i likierem. Następnie szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. Schłodzone kruche ciasto podziel na małe porcje. Zrób z nich wałeczki, a następnie uformuj rogaliki. Posyp migdałami zrumienionymi na patelni bez tłuszczu. Ciastka ułóż na przykrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C. Piecz około 20-25 minut. Polewę czekoladową stop według przepisu podanego na opakowaniu. W stopionej polewie zanurzaj końce wystudzonych ciastek. Rogaliki podawaj do świeżo zaparzonej kawy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin