ROLADA Z KREMEM MAŚLANYM I MARMOLADĄ.doc

(26 KB) Pobierz
ROLADA Z KREMEM MAŚLANYM I MARMOLADĄ

ROLADA Z KREMEM MAŚLANYM I MARMOLADĄ

 

 

Na ciasto:

 

5 łyżek cukru

6 łyżek mąki pszennej

3 jajka

1 torebka cukru waniliowego

szczypta proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka stopionego masła

 

Na krem:

 

20 dag miękkiego masła

3-4 łyżki cukru pudru

3 łyżki rumu

marmolada malinowa do posmarowania ciasta

 

Do dekoracji:

 

1 szklanka śmietany 30 proc.

1 łyżeczka cukru pudru

1 torebka cukru waniliowego

10 dag wiórków kokosowych

 

              Przygotuj ciasto: oddziel żółtka od białek. Białka schłódź, potem ubij ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Do masy żółtkowej przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło. Ciasto delikatnie połącz z pianą z białek. Rozsmaruj na przykrytej pergaminem blasze. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180°C. Upieczony biszkopt przełóż na oprószoną łyżką cukru ściereczkę, zdejmij pergamin, ciasto zwiń w rulon. Wystudź. Masło utrzyj mikserem na jasnokremową masę z cukrem pudrem. Krem maślany wymieszaj z alkoholem. Marmoladę podgrzej mieszając następnie przetrzyj. Biszkopt odwiń, posmaruj 2/3 marmolady i kremem maślanym. Ponownie zwiń. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posmaruj roladę. Posyp wiórkami kokosowymi. Schłodź. Przed podaniem udekoruj paseczkami odłożonej marmolady i plasterkami owoców.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin