ROLADA Z KREMEM MAŚLANYM I MARMOLADĄ
Na ciasto:
5 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
3 jajka
1 torebka cukru waniliowego
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka stopionego masła
Na krem:
20 dag miękkiego masła
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki rumu
marmolada malinowa do posmarowania ciasta
Do dekoracji:
1 szklanka śmietany 30 proc.
1 łyżeczka cukru pudru
10 dag wiórków kokosowych
Przygotuj ciasto: oddziel żółtka od białek. Białka schłódź, potem ubij ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Do masy żółtkowej przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło. Ciasto delikatnie połącz z pianą z białek. Rozsmaruj na przykrytej pergaminem blasze. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180°C. Upieczony biszkopt przełóż na oprószoną łyżką cukru ściereczkę, zdejmij pergamin, ciasto zwiń w rulon. Wystudź. Masło utrzyj mikserem na jasnokremową masę z cukrem pudrem. Krem maślany wymieszaj z alkoholem. Marmoladę podgrzej mieszając następnie przetrzyj. Biszkopt odwiń, posmaruj 2/3 marmolady i kremem maślanym. Ponownie zwiń. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posmaruj roladę. Posyp wiórkami kokosowymi. Schłodź. Przed podaniem udekoruj paseczkami odłożonej marmolady i plasterkami owoców.
wuhazet