TORT KOKOSOWO-CZEKOLADOWY.doc

(26 KB) Pobierz
TORT KOKOSOWO-CZEKOLADOWY

TORT KOKOSOWO-CZEKOLADOWY

 

 

Składniki na 16 sztuk:

 

5 białek

szczypta soli

30 dag cukru

15 dag wiórków kokosowych

15 dag czekolady deserowej

2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny

1 torebka cukru waniliowego (lub rdzeń z 1/2 laski wanilii)

2 torebki zagęstnika do śmietany typu śmietan fix

400 ml kremówki

10 dag malin (mogą być mrożone)

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka wiórków kokosowych

mięta do dekoracji

 

              Czekoladę posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych otworach. Wiórki kokosowe zrumień, mieszając na patelni bez tłuszczu. Następnie wystudź. Przygotuj masę bezową: mocno schłodzone białka przelej do miseczki. Do białek dosyp sól. Dolej sok cytrynowy. Powoli dosypując małe porcje cukru, ubij mikserem na bardzo sztywną, śnieżnobiałą, szklistą pianę. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Po 40 minutach zwiększ temperaturę do 1750 C. Piecz jeszcze około 15 minut. Delikatnie wyjmij z tortownicy. Wystudź. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym (lub rdzeniem wanilii) i zagęstnikiem do śmietany. Krem rozsmaruj na całkowicie wystudzonym bezowym spodzie. Przed podaniem wierzch tortu posyp wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Udekoruj malinami i listkami świeżej mięty.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin