TRADYCYJNE TIRAMISU.doc

(26 KB) Pobierz
TRADYCYJNE TIRAMISU

TRADYCYJNE TIRAMISU

 

 

Składniki na 8 porcji:

 

2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki cukru

2 łyżki likieru migdałowego

4 żółtka

10 dag biszkoptów

10 dag cukru

50 dag serka mascarpone

2 łyżki kakao

2 łyżki wiórków kokosowych

 

              Kawą wymieszaj z 1.5 szklanki gorącej wody oraz 2 łyżkami cukru. Wlej likier. Napar wystudź. Wiórki kokosowe wsyp na rozgrzaną patelnię, zrumień. Przełóż na talerzyk. Wystudź. Do miseczki wlej żółtka, wsyp pozostały cukier. Naczynie ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą. Żółtka ubij na jasnokremową masę. Gdy cukier się rozpuści, a masa żółtkowa zgęstnieje, miseczkę zestaw i ubijając dokładaj po łyżce mascarpone. Połowę biszkoptów zanurz na chwilę w zimnym naparze. Ułóż je na spodzie prostokątnej formy. Posyp łyżką zrumienionych wiórków kokosowych. Na warstwie ciastek rozsmaruj połowę kremu. W ten sam sposób ułóż kolejne warstwy. Tiramisu przykryj i na parę godzin, a najlepiej na całą noc, wstaw do lodówki. Przed podaniem tiramisu posyp kakao, a jeszcze lepiej grubo startą gorzką czekoladą.

              Ciekawostka: ta kombinacja mocnej kawy, czekolady i kremu stawia na nogi umarłego. Włosi zwykle podają tiramisu na drugie śniadanie do kawy espresso. Za stolicę tiramisu uważają się m.in. Wenecja i Siena. Każde z tych miast ma własny przepis na wykonanie deseru, a inne uważa za kiepską imitację. Jedna z legend, popularna w Sienie, głosi, że twórcą tiramisu był arcyksiążę Toskanii Gosimo III de Medici, który serwował je na nudnych posiedzeniach rady księstwa. Wenecjanie natomiast twierdzą, że tiramisu to od niepamiętnych czasów ulubiony deser dożów.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin