TRADYCYJNE TIRAMISU
Składniki na 8 porcji:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki cukru
2 łyżki likieru migdałowego
4 żółtka
10 dag biszkoptów
10 dag cukru
50 dag serka mascarpone
2 łyżki kakao
2 łyżki wiórków kokosowych
Kawą wymieszaj z 1.5 szklanki gorącej wody oraz 2 łyżkami cukru. Wlej likier. Napar wystudź. Wiórki kokosowe wsyp na rozgrzaną patelnię, zrumień. Przełóż na talerzyk. Wystudź. Do miseczki wlej żółtka, wsyp pozostały cukier. Naczynie ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą. Żółtka ubij na jasnokremową masę. Gdy cukier się rozpuści, a masa żółtkowa zgęstnieje, miseczkę zestaw i ubijając dokładaj po łyżce mascarpone. Połowę biszkoptów zanurz na chwilę w zimnym naparze. Ułóż je na spodzie prostokątnej formy. Posyp łyżką zrumienionych wiórków kokosowych. Na warstwie ciastek rozsmaruj połowę kremu. W ten sam sposób ułóż kolejne warstwy. Tiramisu przykryj i na parę godzin, a najlepiej na całą noc, wstaw do lodówki. Przed podaniem tiramisu posyp kakao, a jeszcze lepiej grubo startą gorzką czekoladą.
Ciekawostka: ta kombinacja mocnej kawy, czekolady i kremu stawia na nogi umarłego. Włosi zwykle podają tiramisu na drugie śniadanie do kawy espresso. Za stolicę tiramisu uważają się m.in. Wenecja i Siena. Każde z tych miast ma własny przepis na wykonanie deseru, a inne uważa za kiepską imitację. Jedna z legend, popularna w Sienie, głosi, że twórcą tiramisu był arcyksiążę Toskanii Gosimo III de Medici, który serwował je na nudnych posiedzeniach rady księstwa. Wenecjanie natomiast twierdzą, że tiramisu to od niepamiętnych czasów ulubiony deser dożów.
wuhazet