6 jajek,1 szkl. mleka,1 szkl. cukru pudru,5 łyżek kakao,1 budyń o smaku waniliowym,1.5 szkl. cukru,1.5 szkl. mąki,4 łyżki wody,2 łyżeczki proszku do pieczenia,owoce (mogą być z kompotu),125 g margaryny,1 op. cukru waniliowego,2 kostki margaryny.
Ciasto: Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. Kostkę margaryny utrzeć z cukrem (1 szkl.), cukrem wanilinowym i żółtkami. Dodać mąkę. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao (2 łyżeczki) i 2 łyżki wody. Blachę natłuścić. Wyłożyć ciasto jasne, następnie ciemne i owoce. Piec 45 min. w temp. 200°C. Krem: Budyń ugotować, ostudzić. Kostkę margaryny utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodawać po łyżce budyniu. Polewa: Pozostałą margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować na małym ogniu. Ciasto po ostudzeniu posmarować kremem i polać przestudzoną polewą.
max3456