Fale Dunaju II.doc

(16 KB) Pobierz

 

"Fale Dunaju II "

 

Składniki:

6 jajek,
1 szkl. mleka,
1 szkl. cukru pudru,
5 łyżek kakao,
1 budyń o smaku waniliowym,
1.5 szkl. cukru,
1.5 szkl. mąki,
4 łyżki wody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
owoce (mogą być z kompotu),
125 g margaryny,
1 op. cukru waniliowego,
2 kostki margaryny.

 

Sposób przyrządzenia:

        Ciasto:
        Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. Kostkę margaryny utrzeć z cukrem (1 szkl.), cukrem wanilinowym i żółtkami. Dodać mąkę. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao (2 łyżeczki) i 2 łyżki wody. Blachę natłuścić. Wyłożyć ciasto jasne, następnie ciemne i owoce. Piec 45 min. w temp. 200°C.
        
        Krem:
        Budyń ugotować, ostudzić. Kostkę margaryny utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodawać po łyżce budyniu.
        
        Polewa:
        Pozostałą margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować na małym ogniu.
        
        Ciasto po ostudzeniu posmarować kremem i polać przestudzoną polewą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin