Salatka z gotowanych mlodych jarzyn .doc

(1 KB) Pobierz

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.

1 peczek mlodej marchewki,

1 maly kalafior,

1 biala rzodkiew,

1 mlody seler,

2 mlode buraki,

100 g brukselki,

100 g mlodych kartofli.

Sos winegret z ziolami:

3 lyzki oliwy,

1 lyzka soku cytrynowego,

1 mala cebula,

1 zabek czosnku,

1/2 lyzeczki oregano,

1/2 lyzeczki bazylii,

sol, pieprz, cukier.

Sos serowo-ziolowy:

100 g serka homogenizowanego,

100 ml smietany,

1 lyzka posiekanego szczypiorku,

1 lyzka posiekanej pietruszki lub koperku,

sol, pieprz.

 

1. Jarzyny umyc, starannie wyszorowac szczoteczka (nie obierac).

2. Ugotowac razem w osolonej wodzie marchew, rzodkiew i seler.

3. Kazda z pozostalych jarzyn ugotowac oddzielnie w osolonej wodzie.

4. Jarzyny ostudzic. Buraki i rzodkiew obrac ze skorki.

5. Wszystkie jarzyny pokroic na owalne kawalki dlugosci ok. 3 cm.

6. Przygotowac sos winegret. Cebule obrac, drobno posiekac, czosnek rozetrzec.

Wymieszac oliwe z sokiem cytrynowym, sola, pieprzem i ziolami. Dodac cebule

i czosnek. Jarzyny polac sosem i starannie wymieszac.

7. Przygotowac sos serowo-ziolowy. Starannie rozetrzec serek ze smietana i

przyprawami. Sos podac oddzielnie w miseczce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin