Składniki:
400 g mieszanki brązowego i dzikiego ryżu
2 łyżki oleju
2 cebule pokrojone w cienkie cząstki
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
2 cienko pokrojone marchewki
1 łyżeczka miodu
2 pomarańcze podzielone na cząstki
85 g prażonych i grubo posiekanych orzeszków pistacjowych
85 g rodzynek
55 g płatków migdałowych, prażonych
3 pokrojone dymki
3 łyżki siekanego koperku
Sos
1 łyżka musztardy Dijon
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka octu z czerwonego wina
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy ryż w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
2. Podgrzewamy olej na patelni, wsypujemy cebulę, sypkie przyprawy i smażymy, mieszając przez około 10 min, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy marchew i dusimy do miękkości, następnie dodajemy miód, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
3. Przekładamy ryż i zawartość patelni do miski, dodajemy resztę składników; dokładnie mieszamy.
4. Przygotowujemy sos: mieszamy musztardę, oliwę, ocet i sok. Polewamy sałatkę.
max3456