Ostra sałatka z dzikim ryżem .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

400 g mieszanki brązowego i dzikiego ryżu

 

2 łyżki oleju

 

2 cebule pokrojone w cienkie cząstki

 

1 łyżeczka mielonego kminku

 

1/2 łyżeczki cynamonu

 

1/4 łyżeczki mielonych goździków

 

1/4 łyżeczki mielonego imbiru

 

2 cienko pokrojone marchewki

 

1 łyżeczka miodu

 

2 pomarańcze podzielone na cząstki

 

85 g prażonych i grubo posiekanych orzeszków pistacjowych

 

85 g rodzynek

 

55 g płatków migdałowych, prażonych

 

3 pokrojone dymki

 

3 łyżki siekanego koperku

 

Sos

 

1 łyżka musztardy Dijon

 

1/2 szklanki oliwy z oliwek

 

1/4 szklanki soku pomarańczowego

 

1 łyżka octu z czerwonego wina

 

 

Sposób przygotowania:

 

1. Gotujemy ryż w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.

 

2. Podgrzewamy olej na patelni, wsypujemy cebulę, sypkie przyprawy i smażymy, mieszając przez około 10 min, aż cebula się zeszkli.

Dodajemy marchew i dusimy do miękkości, następnie dodajemy miód, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

 

3. Przekładamy ryż i zawartość patelni do miski, dodajemy resztę składników; dokładnie mieszamy.

 

4. Przygotowujemy sos: mieszamy musztardę, oliwę, ocet i sok. Polewamy sałatkę. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin