Sałatka zielono- żółta .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

3 średnie pory,

 

3 jajka,

 

0.5 puszki kukurydzy,

 

2 małe kiszone ogórki,

 

1 łyżka musztardy,

 

3 łyżki majonezu,

 

sól,

 

pieprz,

 

szczypta cukru.

 

 

Sposób przygotowania

 

Jajka włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować ok. 7 min.

 

Wyjąć, włożyć na kilka minut do zimnej wody.

 

Przestudzone obrać.

 

Pory przekroić wzdłuż na pół, dokładne umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.

 

Pokroić w cienkie paseczki.

 

Kukurydzę osaczyć z zalewy. Ogórki i 2 jajka pokroić w kostkę.

 

Z trzeciego jajka wyjąć żółtko i odłożyć.

 

Białko posiekać.

 

Żółtko rozgnieść widelcem, dodać majonez i musztardę, wymieszać.

 

Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

 

Pory, jajka, ogórek i kukurydzę włożyć do salaterki, polać sosem, delikatne wymieszać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin