Sałatka ziemniaczana z kaparami i z miętą .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

5 średnich ziemniaków ugotowanych ze skórą

 

1 duża cebula (np. cukrowa)

 

2 pomidory

 

6- 8 czarnych oliwek

 

1 łyżka kaparów z zalewy

 

2 łyżki posiekanych listków mięty

 

sól i pieprz, najlepiej świeżo mielone

 

Sposób wykonania:

 

1. Przygotuj vinegrette: oliwę wlej do słoiczka, dodaj do niej 2 łyżki octu winnego i 2 łyżki ciepłej wody. Wkrusz mini kosteczkę przyprawową i dosyp pieprz. Zakręć słoiczek i mocno nim wstrząśnij.

 

2. Ziemniaki w mundurkach pokrój na nierówną, sporą kostkę. Wrzuć je do dużej miski.

 

3. Cebulę pokrój w półtalarki i dodaj do ziemniaków.

 

4. Wytnij szypułkę z pomidorów i pokrój je w półćwiartki.

 

5. Oliwki pokrój w talarki, a kapary posiekaj. Posiekaj miętę.

 

6. Dodaj pomidory, oliwki, kapary i miętę do miski. Dobrze wymieszaj.

 

7. Dodaj sos vinegrette i jeszcze raz wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin