Składniki:
5 średnich ziemniaków ugotowanych ze skórą
1 duża cebula (np. cukrowa)
2 pomidory
6- 8 czarnych oliwek
1 łyżka kaparów z zalewy
2 łyżki posiekanych listków mięty
sól i pieprz, najlepiej świeżo mielone
Sposób wykonania:
1. Przygotuj vinegrette: oliwę wlej do słoiczka, dodaj do niej 2 łyżki octu winnego i 2 łyżki ciepłej wody. Wkrusz mini kosteczkę przyprawową i dosyp pieprz. Zakręć słoiczek i mocno nim wstrząśnij.
2. Ziemniaki w mundurkach pokrój na nierówną, sporą kostkę. Wrzuć je do dużej miski.
3. Cebulę pokrój w półtalarki i dodaj do ziemniaków.
4. Wytnij szypułkę z pomidorów i pokrój je w półćwiartki.
5. Oliwki pokrój w talarki, a kapary posiekaj. Posiekaj miętę.
6. Dodaj pomidory, oliwki, kapary i miętę do miski. Dobrze wymieszaj.
7. Dodaj sos vinegrette i jeszcze raz wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
max3456