Gruca_metale.pdf

(310 KB) Pobierz
Praktyczne zastosowanie próbników dyfuzyjnych do oznaczania zan
CHEMIA ● DYDAKTYKA ● EKOLOGIA ● METROLOGIA 2006 , R. 11, NR 1-2
41
Sylwia Gruca-Królikowska i Witold Wacławek
Katedra Fizyki Chemicznej
Uniwersytet Opolski
ul. Oleska 48, 45-052 Opole
e-mail: waclawek@uni.opole.pl
METALE W ŚRODOWISKU
Cz. II. WPŁYW METALI CIĘŻKICH NA ROŚLINY
METALS IN THE ENVIRONMENT
PART II. EFFECT OF HEAVY METALS ON PLANTS
Streszczenie: Opisano wpływ metali ciężkich na rośliny, zwłaszcza warzywa. Przedstawiono również mikroskopowy
mechanizm tego zjawiska. Problem ten przeanalizowano też w zależności od natury metalu: Cd, Pb, Ni, Cu i Zn.
Słowa kluczowe: metale ciężkie (Cd, Pb, Ni, Cu i Zn), warzywa, rośliny, mechanizm działania metali na rośliny
Summary: Effect of heavy metals on plants, especially vegetables has been described, including microscopic mechanisms of
the impact. The problem has been also analysed with relation to the kind of metal: Cd, Pb, Ni, Cu and Zn.
Keywords: heavy metals (Cd, Pb, Ni, Cu and Zn), vegetables, plants, mechanism of metal action on plants
Wstęp
Rosnąca obecnie świadomość zagrożeń wynikających
z zanieczyszczenia środowiska naturalnego sprawia, że
koniecznością stało się regularne kontrolowanie zawartości
pierwiastków i substancji toksycznych w powietrzu, glebie
i żywności [1].
W wyniku rozwoju cywilizacji, a przede wszystkim
powszechnej chemizacji równowaga ekologiczna
w przyrodzie i gospodarce uległa zakłóceniu.
Pomimo zmniejszania się stopnia zanieczyszczenia
środowiska, gdyż w ostatnich latach zmniejszyła się emisja
pyłów i gazów do atmosfery, poprawy jakości wód,
wprowadzenia w miarę racjonalnej gospodarki odpadami,
zniszczenie zasobów naturalnych jest jednak bardzo daleko
posunięte, a sytuacja ekonomiczna nie pozwala na szybką
i radykalną poprawę tego stanu [2].
Dynamiczny rozwój przemysłu i komunikacji, również
nieracjonalne stosowanie w rolnictwie środków ochrony
roślin, odpadów ściekowych, przemysłowych oraz odpadów
do odkwaszania gleb przyczynia się do nadmiernego
nagromadzenia pierwiastków śladowych w glebach
i roślinach, co stanowi zagrożenie dla zwierząt i człowieka
[2, 3].
Spośród substancji mających negatywny wpływ na
środowisko coraz większe zainteresowanie budzą metale
ciężkie. Ich szkodliwość polega na możliwości kumulowania
się w organizmach żywych i ich chronicznej toksyczności
[4]. Skutki zdrowotne regularnego spożywania nawet
śladowych ilości mogą ujawnić się po wielu miesiącach,
a nawet latach. Szczególnie wrażliwi na toksyczne działanie
metali ciężkich są dzieci i ludzie chorzy [5].
Naturalnym źródłem metali ciężkich dla ludzi i zwierząt
są spożywane rośliny. Metale ciężkie stanowią więc
zagrożenie dla jakości zdrowotnej płodów rolnych.
Wykonując szacunkową ocenę ilości spożywanych
związków metali ciężkich, autorzy wielu prac stwierdzili, że
największe ilości toksycznych związków metali dostarczają
warzywa [6].
Ogólnie można stwierdzić, że największa zawartość tych
pierwiastków występuje w warzywach liściowych, nieco
mniej jest ich w roślinach kapustnych i korzeniowych,
a najmniej w warzywach, których częścią jadalną są owoce
[7].
Wartość biologiczna warzyw obejmuje takie ich
właściwości, jak: wartość odżywczą, walory smakowe
i znaczenie dla utrzymania zdrowia konsumentów. Zatem
wartość biologiczna to nie tylko zawartość różnych witamin,
soli mineralnych, białka, cukrów i olejków eterycznych, ale
także poziom zanieczyszczeń, czyli zawartość substancji,
które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Zanieczyszczenia,
które mogą być obecne w warzywach, to:
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, pozostałości
pestycydów, mikotoksyny, azotany(III) i (V) oraz metale
ciężkie [4].
42
CHEMIA ● DYDAKTYKA ● EKOLOGIA ● METROLOGIA 2006 , R. 11, NR 1-2
Głównym źródłem skażenia metalami ciężkimi roślin
uprawianych w rejonie poza zasięgiem oddziaływań
zanieczyszczeń przemysłowych, komunalnych oraz
motoryzacyjnych jest gleba, a ich zawartość w niej zależy od
koncentracji tych pierwiastków w skale macierzystej oraz
przebiegu procesów glebotwórczych [4]. Związki większości
metali, a szczególnie tych najbardziej toksycznych, są łatwo
rozpuszczalne w roztworze glebowym i dlatego łatwo
przyswajalne przez rośliny. Pobieranie metali ciężkich
z gleby przez roślinę uwarunkowane jest wieloma
czynnikami, takimi jak pH, zawartość substancji organicznej,
obecność innych metali, gatunek rośliny itp. [6].
U warzyw liściowych źródłem zanieczyszczenia
metalami ciężkimi może być nie tylko gleba, lecz również
pyły, gazy przemysłowe bądź spaliny silnikowe, z których te
pierwiastki osadzają się na powierzchni liści [7].
Rośliny pobierają metale ciężkie wraz z innymi
pierwiastkami w postaci jonowej. Ich toksyczne działanie na
procesy życiowe roślin wynika przede wszystkim
z interakcji z grupami funkcyjnymi molekuł wchodzących
w skład komórek, a w szczególności białek (grupy -SH)
i polinukleotydów. Efektem tych zjawisk może być słabszy
wzrost i rozwój rośliny, a nawet jej obumarcie. Szkodliwy
wpływ metali ciężkich ujawnia się przy ich określonych
stężeniach w środowisku rośliny [8].
składowiska odpadów, nawozy i odpady stosowane do
nawożenia. Metale ciężkie z tych źródeł ulegają rozproszeniu
w środowisku i zanieczyszczają gleby, wody, powietrze
i bezpośrednio lub poprzez rośliny dostają się do organizmu
zwierząt lub człowieka (rys. 1) [11]. Pod względem ilości
emitowanych metali ciężkich największe zagrożenie dla
środowiska w Polsce stwarza energetyka, korzystająca
z węgla kamiennego i brunatnego.
Do znacznego zanieczyszczenia gleb i roślin metalami
ciężkimi dochodzi wzdłuż szlaków komunikacyjnych.
Odnosi się to przede wszystkim do ołowiu, występującego
(szczególnie dawniej) w spalinach samochodowych na
skutek jego dodatku w formie tetraetylku lub tetrametylku do
benzyny, a także kadmu, chromu i cynku w efekcie ścierania
się opon i innych części pojazdów.
Źródła i drogi zanieczyszczenia środowiska
metalami ciężkimi
Znane są dwa źródła skażenia środowiska metalami
ciężkimi: naturalne - wietrzenie skał, wybuchy wulkanów
oraz antropogenne, spowodowane działaniem człowieka.
Rozprzestrzenianie różnego rodzaju zanieczyszczeń
w środowisku odbywa się w układzie: powietrze, do którego
są emitowane pyły i gazy, woda i gleba, na które opadają
cząstki zanieczyszczeń z powietrza lub spływają z wodami
opadowymi, powierzchniowymi i przenikają w głąb ziemi.
Trzecim ogniwem układu rozprzestrzeniania trucizn
w środowisku są rośliny i zwierzęta. Ostatecznym biorcą
trucizn jest człowiek oddychający powietrzem, pijący wodę
i odżywiający się pokarmem pochodzenia roślinnego
i zwierzęcego [9]. W geologii metale ciężkie należą do grupy
pierwiastków zwanych „pierwiastkami śladowymi”, które
stanowią łącznie mniej niż 1% skał skorupy ziemskiej,
podczas gdy pozostałe 99% stanowią makroelementy.
Pierwiastki śladowe są „zanieczyszczeniami”
podstawiającymi izomorficznie różne makroelementy w sieci
krystalicznej wielu minerałów pierwotnych. Minerały te
występują w skałach magmowych, które wykrystalizowały
ze stopionej magmy. W skałach osadowych pierwiastki
śladowe pojawiają się w wyniku sorpcji na minerałach
wtórnych, będących produktami wietrzenia minerałów
pierwotnych (rozpadu fizycznego i rozkładu chemicznego)
oraz w ich trwałych fragmentach. Minerały pierwotne
i wtórne różnią się znacznie zawartością pierwiastków
śladowych [10]. Źródłami antropogennego skażenia
środowiska metalami ciężkimi są różne gałęzie przemysłu,
energetyka, komunikacja, gospodarka komunalna,
Rys. 1. Źródła i drogi zanieczyszczenia gleb, roślin, zwierząt i człowieka
pierwiastkami śladowymi
W przypadku gleb użytkowanych rolniczo dodatkowym
źródłem ich skażenia metalami ciężkimi są nawozy
mineralne i organiczne, wapno, komposty z odpadów i osady
ściekowe, które obok użytecznych składników, jak: materia
organiczna, N i P, zawierają często znaczne ilości metali
łatwo kumulujących się w glebie.
W poprzednich latach znaczącymi nośnikami metali
ciężkich były pestycydy, w skład których wchodziły jako
grupy aktywne związki arsenu, miedzi, rtęci, cynku lub
ołowiu. Udział obecnie produkowanych pestycydów
w zanieczyszczaniu gleb metalami ciężkimi znacznie się
zmniejszył, ponieważ ich substancjami aktywnymi są
najczęściej różnego rodzaju połączenia organiczne; obecnie
spotyka się jedynie jeszcze związki miedzi i cynku
252374267.003.png
CHEMIA ● DYDAKTYKA ● EKOLOGIA ● METROLOGIA 2006 , R. 11, NR 1-2
43
w fungicydach o działaniu zapobiegawczym (m.in. Miedzian
50, Cynkotox 65, Cynkomiedzian).
Pyłowe zanieczyszczenia, których źródłem są
elektrownie i zakłady przemysłowe, przenoszone są zwykle
na duże odległości - często przekraczające 50 km -
i oddziałują na gleby położone z dala od centrów
przemysłowych. W związku z tym istnieje zagrożenie
stopniowej kumulacji pierwiastków śladowych
w wierzchniej warstwie gleb w wyniku oddziaływania
globalnych zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego.
Niezależnie od źródła metale ciężkie po dostaniu się do
gleby stają się w mniejszym lub większym stopniu częścią
łańcucha pokarmowego: gleba - roślina - zwierzę - człowiek.
Jako element tego cyklu mogą one akumulować się
w każdym ogniwie łańcucha pokarmowego do poziomów
toksycznych [11].
grupy warzyw akumulujących jeden z najbardziej
toksycznych metali - kadm:
- w bardzo małych ilościach (współczynnik przenoszenia
0,1÷0,5) - groch, fasola szparagowa;
- umiarkowanie (0,5÷1,0) - marchew, kapusta;
- silnie (1,0÷3,0) - por, rzodkiewka;
- bardzo silnie (3,0÷6,0) - sałata, szpinak, seler naciowy.
W uprawie warzyw na glebach o zwiększonej
zawartości metali ciężkich duże znaczenie ma dobór roślin
o małej skłonności do akumulacji tych pierwiastków [5, 7,
12].
Zawartość metali ciężkich w glebach
Pobieranie przez rośliny substancji pokarmowych
i toksycznych zależy m.in. od ich dostępności, a ta z kolei
uwarunkowana jest np. stężeniem tych składników [13].
Istnieje prosta zależność polegająca na wzmożonym
pobieraniu metali ciężkich przez rośliny wraz ze wzrostem
w glebie ich przyswajalnych form. Zależność ta jest
zauważalna szczególnie w przypadku roślin mających
zwiększone zdolności pobierania i kumulowania tych
pierwiastków.
W naturalnych warunkach o zawartości metali ciężkich
w glebach decyduje ich koncentracja w skale macierzystej.
Ta ilość nie stanowi najczęściej zagrożenia dla organizmów
żywych. Na ogół gleby lekkie charakteryzują się znacznie
mniejszą ilością pierwiastków śladowych niż gleby średnie
i ciężkie, ale przy tej samej ogólnej zawartości pierwiastka
gleby cięższe będą go słabiej udostępniały roślinom niż
gleby lekkie [5, 7].
Gleby niezanieczyszczone, o naturalnej zawartości
metali ciężkich nadają się pod uprawę wszystkich gatunków
warzyw, szczególnie przeznaczonych dla niemowląt i dzieci
(tab. 1).
W miejscach potencjalnie zagrożonych występowaniem
zwiększonych zawartości tych pierwiastków (gleby
zlokalizowane wzdłuż ciągów komunikacyjnych oraz
w zasięgu oddziaływania emiterów pyłów przemysłowych
i komunalnych) nie należy uprawiać warzyw, szczególnie
charakteryzujących się zwiększoną zdolnością kumulowania
metali [5].
Czynniki wpływające na koncentrację
metali ciężkich w warzywach
Do metali ciężkich, oprócz uznawanych za
bezwzględnie szkodliwe: kadmu, ołowiu, arsenu i rtęci,
należą także mikroelementy niezbędne do prawidłowego
wzrostu i rozwoju, takie jak miedź i cynk, które jednak
w większym stężeniu w roślinach, u zwierząt i ludzi stają się
toksyczne [5]. Metale ciężkie występują w sposób naturalny
w każdym środowisku w ilościach odpowiadających
wartości tzw. „tła naturalnego”. Rośliny są głównym
odbiorcą składników mineralnych z gleby i jednocześnie
głównym ich źródłem w żywieniu zwierząt i ludzi.
Pierwiastki śladowe są silnie sorbowane przez składniki
stałej fazy gleby, bardzo słabo podlegają wymywaniu oraz
przemieszczaniu się w profilu glebowym. Znaczące ich
odprowadzenie z gleby wiąże się z pobraniem
i wyniesieniem ich z plonem roślin lub erozją gleby [4].
Do czynników mających największe praktyczne
zastosowanie w przeciwdziałaniu nadmiernej koncentracji
metali ciężkich w roślinach należą:
·
gatunek uprawianej rośliny,
·
zawartość metali ciężkich w glebie,
·
odczyn gleby (pH),
·
zawartość substancji organicznej, a także makro-
i mikroelementów w glebie
·
oraz wilgotność gleby.
Tabela 1. Największe dopuszczalne zawartości metali ciężkich w glebach
niezanieczyszczonych (wg Państwowej Inspekcji Ochrony Środowiska)
Gleba (zawartość
części spławialnych
w %)
Gatunek, odmiana uprawianej rośliny
Koncentracja metali w roślinach w dużym stopniu
zależy od gatunku, a nawet odmiany. Spośród warzyw,
najczęściej te, których częścią jadalną są liście lub korzenie,
np. sałata, szpinak, rzodkiewka, pietruszka, burak czy
marchew najsilniej ulegają skażeniu. Skłonności do
akumulacji nadmiernych ilości pierwiastków śladowych nie
wykazują warzywa, których częścią spożywaną są owoce
[5]. Oblicza się niekiedy tak zwany współczynnik
przenoszenia, który jest ilorazem zawartości metalu
w roślinie i w glebie. Według tego kryterium, wyróżniono
Metal
Zawartość [mg/kg] metali ciężkich przy
danym pH
<4,5 4,6÷5,5 5,6÷6,5 >6,5
Cd
0,3
0,3
0,3
0,3
Bardzo lekkie
(<10%)
Cu
10
10
10
10
Ni
10
10
10
10
Zn
50
50
50
50
Pb
20
20
20
20
Cd
0,3
0,3
0,3
0,5
Lekkie
(10÷20%)
Cu
10
10
10
20
Ni
10
10
10
20
Zn
50
50
50
70
Pb
20
20
20
40
252374267.004.png
 
44
CHEMIA ● DYDAKTYKA ● EKOLOGIA ● METROLOGIA 2006 , R. 11, NR 1-2
Cd
0,5
0,5
1,0
1,0
w glebie mineralnej lekkiej - piasek słabogliniasty, mniejsza
w glebie średniej - glina lekka, a najmniejsza w glebie
organicznej - torf niski. Adsorpcja tego metalu zachodzi
w takich przypadkach głównie w wyniku reakcji
kompleksowania i jest procesem endotermicznym [13].
Średnie (20÷35%)
i ciężkie (35÷55%)
Cu
20
20
25
25
Ni
25
25
50
50
Zn
70
70
100 100
Pb
40
40
60
60
Odczyn gleby
Spośród właściwości fizykochemicznych gleb jej
odczyn pH ma największe znaczenie dla akumulacji metali
ciężkich w roślinach. Większa wartość pH > 6,5
zdecydowanie zmniejsza ilość łatwo rozpuszczalnych form
metali w glebie i ogranicza ich pobieranie oraz gromadzenie
przez rośliny [4]. W środowisku kwaśnym rośliny mogą
pobierać duże ilości tych pierwiastków nawet z gleb mało
zanieczyszczonych (szczególnie kadmu, cynku czy niklu)
[5].
Zawartość substancji organicznej
Duże znaczenie dla ograniczenia pobierania metali
ciężkich przez warzywa ma zwiększenie ilości substancji
organicznej w glebach mineralnych [7]. Związane jest to
z unieruchamianiem tych pierwiastków poprzez
makromolekularne koloidy organiczne oraz ogólną poprawą
właściwości fizykochemicznych gleb nawożonych nawozami
organicznymi. Wskazana jest zatem stała dbałość
o uzupełnianie gleb w substancję organiczną, pochodzącą np.
z obornika, kompostów, nawozów zielonych, a także torfu
lub węgla brunatnego [4, 5, 7]. Należy jednak unikać
stosowania w tym celu kompostów z odpadów komunalnych
oraz osadów ściekowych, które same mogą być bogatym
źródłem metali ciężkich, powodując efekt odwrotny od
zamierzonego [7].
Węgiel brunatny oraz produkty jego humifikacji
w glebie mogą tworzyć związki kompleksowe z metalami
ciężkimi o różnej trwałości. Zależy to głównie od struktury
związków humusowych, metalu i odczynu gleby.
Największą trwałość wykazują na ogół kompleksy z miedzią
i ołowiem, następnie z niklem i cynkiem, a najmniej trwałe
są połączenia z kadmem [16].
Mniej korzystne jest stosowanie słomy lub innych
materiałów podlegających szybkiej mineralizacji, ponieważ
mogą one zwiększyć dostępność metali u roślin poprzez
wystąpienie połączeń małomolekularnych produktów jej
mineralizacji z metalami, które są łatwo absorbowane przez
rośliny [4].
W roztworach glebowych o obojętnym i lekko
alkalicznym odczynie Cd występuje zazwyczaj w formie
wolnych jonów, natomiast Zn, Cu i Pb - w formie komplek-
sów nieorganicznych. W glebach zanieczyszczonych,
szczególnie przy dużym pH, w formie skompleksowanej
występuje 60÷80% rozpuszczalnego Pb. Kationy Zn 2+ i Cd 2+
są słabo kompleksowane przez substancję organiczną,
dlatego metale te występują w roztworze glebowym w
postaci wolnych jonów [14]. Fuller podzielił pierwiastki
śladowe na ruchliwe (Cd i Zn) i słabo ruchliwe (Cu i Pb)
przy pH gleby od 4,2 do 6,6, natomiast przy pH gleby od 6,7
do 7,8 Cd i Zn są umiarkowanie ruchliwe, a Cu i Pb słabo
ruchliwe. Przejawem wzrostu mobilności metali jest
zwiększenie ich rozpuszczalności w roztworach o słabej sile
ługującej oraz zwiększone pobieranie ich przez rośliny [15].
Wapnowanie gleb kwaśnych, ograniczające dostępność
metali ciężkich dla roślin, jest skutecznym sposobem
zmniejszania ich kumulacji w warzywach [7]. Nawozy
wapniowe, będące produktami odpadowymi w różnych
procesach produkcyjnych, mogą jednak być źródłem
znacznych ilości cynku, ołowiu, kadmu czy miedzi, ich
zawartość w nawozach nie może przekraczać następujących
stężeń: Zn - 0,3%; Pb - 0,1%; Cu - 0,08%; Cd - 0,003%.
Z jednorazową dawką wapna nie można wprowadzić do
gleby więcej niż 10 kg cynku, 10 kg ołowiu, 5 kg miedzi
i 0,2 kg kadmu na hektar. Na glebach lekkich jednorazowa
dawka nawozów wapniowych nie powinna przekraczać
1 Mg/ha (w przeliczeniu na CaO), na glebach średnich -
1,5 Mg/ha i na glebach ciężkich - 2 Mg/ha. Zastosowanie
zbyt dużych dawek wapna, szczególnie na glebach bogatych
w substancję organiczną, może przyczynić się do
pogorszenia właściwości fizykochemicznych gleby
i okresowego wzrostu dostępności metali ciężkich dla roślin.
Na glebach kwaśnych, o bardzo małej zawartości
przyswajalnego magnezu, połowę dawki CaO trzeba
zastosować w formie wapna magnezowego, a połowę
w formie wapna zwykłego [5].
Wpływ pH na stężenie metali ciężkich w roztworze jest
modyfikowany przez zawartość i rodzaj materii organicznej
w glebie. Ponadto substancje organiczne mają znacznie
większe zdolności wiązania metali ciężkich w silnie
zakwaszonych glebach niż substancje mineralne.
Stwierdzono np., że fitotoksyczność ołowiu była największa
Zawartość makro- i mikroelementów w glebie
Zrównoważona i optymalna zawartość mikro-
i makroskładników pokarmowych w glebie wpływa na
uzyskanie plonów o małej zawartości metali ciężkich.
Nawożenie powinno być dostosowane do warunków
glebowych i klimatycznych panujących w rejonie uprawy,
a także przeznaczenia plonu. Należy preferować nawozy
mineralne skoncentrowane - o dużej zawartości składnika
pokarmowego (superfosfat potrójny, siarczan potasu, sól
potasowa 60%) oraz nawozy wieloskładnikowe
kompleksowe, zwłaszcza te, które oprócz podstawowych
składników pokarmowych zawierają magnez
i mikroelementy [5].
Nawożenie azotem
Poziom nawożenia azotem nie ma bezpośredniego
wpływu na akumulację metali ciężkich w roślinie. Pośrednio
natomiast azot w formie amonowej (siarczan amonu, saletra
amonowa) zmniejsza odczyn pH gleby, co - jak podkreślano
wcześniej - wzmaga dostępność metali ciężkich dla roślin.
W glebach systematycznie wapnowanych, o uregulowanym
252374267.005.png 252374267.001.png 252374267.002.png
 
CHEMIA ● DYDAKTYKA ● EKOLOGIA ● METROLOGIA 2006 , R. 11, NR 1-2
45
odczynie pH, zagrożenie takie nie występuje [4, 5].
Natomiast nawozy azotowe fizjologicznie zasadowe (saletra
wapniowa, saletra sodowa) minimalizują dostępność metali
ciężkich dla roślin [5].
Kwestia wpływu wilgotności na pobieranie metali
ciężkich nie jest wystarczająco wyjaśniona, istnieją jednak
informacje o łatwiejszym pobieraniu, np. Cd z gleby lepiej
napowietrzonej.
Badania przeprowadzone przez Wiśniowską-Kielian
wykazały [18], że wzrastająca wilgotność gleby powodowała
niejednokierunkowe zmiany zawartości metali
w poszczególnych częściach roślin testowych. Zwykle
wzrostowi wilgotności do średniego poziomu towarzyszyło
zwiększenie zawartości wszystkich metali w częściach
nadziemnych. Następowało to zwykle przy równoczesnym
obniżeniu się ich poziomu w korzeniach. Dalsze zwiększanie
wilgotności nie zmieniło w wyraźnym stopniu zawartości
metali w roślinach, prowadziło do wzrostu ich poziomu
w stosunku do roślin uprawianych w warunkach najniższej
wilgotności lub następowało dalsze obniżanie się ich
zawartości. Zwykle zmiany te miały przeciwny przebieg niż
w korzeniach.
Zarówno niedobór, jak i nadmiar wody może zmieniać
dostępność składników mineralnych; przy niedoborze wody
następuje zagęszczenie roztworu glebowego, co prowadzi do
więdnięcia roślin w następstwie obniżenia siły ssącej liści,
zaś w przypadku jej nadmiaru - ulegają zahamowaniu
procesy metaboliczne w korzeniach wskutek niedostatku
tlenu, co prowadzi do upośledzenia biernego i czynnego
pobierania przez nie metali [18].
Nawożenie fosforem
Obecność fosforu w glebie jest ważnym czynnikiem
ograniczającym pobieranie metali ciężkich przez rośliny,
gdyż przy większej zawartości łatwo rozpuszczalnych jego
form mogą wytrącać się trudno rozpuszczalne fosforany
cynku, kadmu, ołowiu i miedzi [4]. Jednak nawozy
fosforowe, w zależności od źródła pochodzenia fosforytów
i apatytów użytych do ich produkcji, mogą zawierać znaczne
ilości metali ciężkich oraz przyczyniać się do wzrostu
zanieczyszczenia gleby, zwłaszcza kadmem [5].
Jeżeli chodzi o termin nawożenia fosforowego,
zwłaszcza w postaci superfosfatów, najlepiej jest wykonać je
możliwie jak najwcześniej (jesień), ponieważ wtedy metale
ciężkie pochodzące z nawozów mogą utworzyć w glebie
trudno rozpuszczalne związki niedostępne dla roślin.
W przypadku konieczności nawożenia wiosennego wskazane
jest użycie wieloskładnikowego nawozu kompleksowego [5,
17].
Nawożenie potasem
Po zastosowaniu nawozów potasowych, szczególnie ich
formy chlorkowej, może zwiększyć się dostępność metali
ciężkich dla roślin. Ruchliwość kadmu, a tym samym jego
przyswajalność dla roślin jest większa przy nawożeniu
chlorkiem potasu niż siarczanem potasu [5].
Ruchliwość i pobieranie jonów metali
przez rośliny
Rośliny są najważniejszym ogniwem w łańcuchu
pokarmowym na drodze przemieszczania metali ciężkich
z gleby do organizmów zwierząt i człowieka [19].
Proces akumulacji metali w roślinie obejmuje trzy
główne etapy: zwiększenie mobilności jonów metali, ich
pobieranie i transport do miejsc składowania w roślinie.
Zauważono, że nagromadzenie się metali w roślinie na ogół
maleje w kolejności: korzenie > łodygi > liście > owoce
i nasiona [19]. W pobieraniu dużą rolę odgrywa forma,
w jakiej metal znajduje się w glebie oraz jej kwasowość [14].
Zazwyczaj wyróżnia się następujące formy metali
w glebie:
·
Nawożenie mikroelementami
Dotychczas udowodniono, że niedostateczna zawartość
mikroelementów w glebie prowadzi często do nadmiernych
akumulacji wielu metali ciężkich w roślinach [4]. Do
mikroskładników niezbędnych dla wszystkich roślin
warzywnych należą: bor, mangan, cynk, miedź, żelazo
i molibden. Mikroelementy mogą być wprowadzane do
gleby z nawozami organicznymi lub mineralnymi.
W produkcji rolniczej najwięcej mikroskładników
wprowadza się do gleby z obornikiem. Zastosowanie do
nawożenia mikronawozów powinno być poprzedzone analizą
chemiczną gleby, określającą jej zasobność
w mikroelementy. Glebę można także wzbogacić
w mikroelementy, stosując nawozy wieloskładnikowe
(stosunek zawartości poszczególnych składników w nawozie
powinien być dostosowany do potrzeb nawozowych
uprawianej rośliny), np. Cropcare, które oprócz dużej
czystości chemicznej odznaczają się spowolnionym
działaniem, dzięki czemu w mniejszym stopniu zmieniają
właściwości fizykochemiczne gleby w porównaniu
z nawozami jednoskładnikowymi. Cecha ta może dodatkowo
decydować o mniejszym skażeniu roślin przez kadm po ich
zastosowaniu [5, 17].
czynne, bezpośrednio rozpuszczalne w wodzie,
występujące w roztworze glebowym w postaci jonów
lub rozpuszczalnych kompleksowych połączeń
z ligandami mineralnymi lub organicznymi;
·
wymienne, adsorbowane w położeniach
jonowymiennych związanych z trwałymi i zmiennymi
ładunkami mineralnych i organicznych składników
kompleksu sorpcyjnego gleby;
·
specyficznie sorbowane, tworzące silne wiązania
koordynacyjne z grupami funkcyjnymi uwodnionych
tlenków żelaza i glinu oraz struktur krzemianowych;
·
okludowane (współstrącone) w tlenkach Fe, Al i Mn lub
obecne w nich wskutek dyfuzji do wnętrza kryształów;
·
chemicznie sorbowane, tworzące wtórne, trudno
rozpuszczalne połączenia amorficzne lub krystaliczne,
np. węglany, siarczki, fosforany; proces chemisorpcji
Wilgotność gleby
Zgłoś jeśli naruszono regulamin