Dieta 1500 kcal(1).doc

(45 KB) Pobierz

Dieta 1500 kcal (stabilizacyjna)

 

Pięciodniowa dieta stabilizacyjna dostarcza około 1500 kcal i umożliwia utrzymanie wagi ciała osobom, które wcześniej stosowały dietę o obniżonej wartości kalorycznej.

 

 

TRWA: 5 dni - cykl, można stosować przez kilka tygodni.

ODCHUDZA: dieta jest stworzona dla osób, które osiągnęły już oczekiwaną masę ciała. Nie odchudza, a raczej stabilizuje.

MOŻNA JA POWTARZAĆ: każdorazowo po zakończeniu odchudzania.

POLECANA: dla osób, które osiągnięty oczekiwaną masę ciała.

NIEWSKAZANA DLA: dzieci, rosnącej młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących.

WSKAZÓWKI DLA MĘŻCZYZN: może być stosowana w tych samych proporcjach co w przypadku kobiet.

SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminę C, wapń, witaminę B-1, błonnik pokarmowy.

DZIENNA DAWKA KALORII: 1500.

 

 

ZESTAW 1.

 

ŚNIADANIE 430 kcal

Mata grahamka, 2 łyżeczki serka naturalnego 3%, 2 plasterki polędwicy drobiowej, 1/3 matej papryki żółtej, 1/2 średniego ogórka, 2 liście sałaty, szklanka pitnego jogurtu truskawkowego.

 

II ŚNIADANIE 220 kcal

Szklanka kefiru naturalnego, 5 średnich, dojrzałych moreli.

 

OBIAD 450 kcal

1/2 torebki kaszy gryczanej (50 g - masa suchej), cielęcina w sosie musztardowym, surówka z kwaszonych ogórków i pomidorów, szklanka soku pomarańczowego.

 

PODWIECZOREK 160 kcal

Średnia pomarańcza, 1,5 czubatej łyżki rodzynek.

 

KOLACJA 270 kcal

Zupa kalafiorowa z młodymi ziemniakami i koperkiem.

 

 

ZESTAW 2.

 

ŚNIADANIE 460 kcal

2 kromki chleba pełnoziarnistego, 2 łyżeczki serka naturalnego 3%, 2 cienkie plasterki żółtego sera, 2 małe pomidory, szklanka maślanki naturalnej wymieszana z suszonymi owocami, 2 małymi morelami suszonymi i 2 suszonymi śliwkami.

 

II ŚNIADANIE 190 kcal

Szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki malin.

 

OBIAD 510 kcal

1/2 torebki ryżu brązowego (50g - masa suchego), wołowina duszona z warzywami, szklanka soku grejpfrutowego.

 

PODWIECZOREK 120 kcal

10 średnich truskawek, 2 średnie figi suszone.

 

KOLACJA 230 kcal

120 g fileta z flądry (do upieczenia z przyprawami), surówka z kapusty włoskiej.

 

 

ZESTAW 3.

 

ŚNIADANIE 450 kcal

Płatki na mleku z rodzynkami i orzechami.

 

II ŚNIADANIE 220 kcal

Kromka chleba razowego, małe opakowanie serka ziarnistego light, 1/3 małej papryki czerwonej.

 

OBIAD 480 kcal

2 małe ziemniaki, 150 g fileta z soli (do upieczenia z gałązkami tymianku), sałatka z bakłażanów i pomidorów, szklanka soku z czarnej porzeczki.

 

PODWIECZOREK 120 kcal

Średnie kiwi, 4 plasterki suszonego banana.

 

KOLACJA 240 kcal

Kolet szpinakowy, 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej - może być świeża - do ugotowania na parze.

 

 

ZESTAW 4.

 

ŚNIADANIE 450 kcal

Mała grahamka posmarowana, 2 łyżeczkami serka naturalnego 3%, 2 plasterki szynki wołowej gotowanej, papryka czerwona, liście cykorii, szklanka jogurtu naturalnego wymieszana z 1/2 szklanki porzeczek czarnych.

 

II ŚNIADANIE 220 kcal

Szklanka maślanki naturalnej, maty banan.

 

OBIAD 510 kcal

Zapiekanka z indyka i pieczarek, surówka z kalarepki, szklanka soku z marchwi.

 

PODWIECZOREK 100 kcal

Mała gruszka, 3 śliwki suszone.

 

KOLACJA 220 kcal

Sałatka grecka z feta.

 

 

ZESTAW 5.

 

ŚNIADANIE 480 kcal

Zapiekanki z pieczarkami, 2 małe pomidory, szklanka pitnego jogurtu wiśniowego.

 

II ŚNIADANIE 170 kcal

Szklanka kefiru naturalnego, 1/2 szklanki jagód.

 

OBIAD 540 kcal

Gulasz cielęcy z brokułami i pomarańczą, surówka z pomidorów i kwaszonych ogórków, szklanka soku jabłkowego.

 

PODWIECZOREK 100 kcal

2 średnie mandarynki, 2 małe morele suszone.

 

KOLACJA 240 kcal

Letnia zupa z groszkiem zielonym.

 

LETNIA ZUPA Z GROSZKIEM ZIELONYM

1/4 opakowania mrożonego groszku zielonego - może być świeży (110 g), 2 małe marchewki, 1/2 średniej pietruszki, 1/3 średniego pora, 120 g fileta z piersi indyka, 300 ml bulionu (może być z kostki), natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz.

Do gorącego bulionu wrzucić mięso i gotować razem kilka minut. Dodać kawałki pozostałych warzyw i gotować do miękkości.

Dodać posiekaną zieleninę i doprawić. Mięso podzielić przed podaniem na małe kawałki.

SURÓWKA Z POMIDORÓW I KWASZONYCH OGÓRKÓW

2 małe pomidory, 4 średnie ogórki kwaszone, natka pietruszki, koperek.

Warzywa pokroić na plasterki i ułożyć naprzemiennie. Przed podaniem posypać dużą ilością posiekanej zieleniny.

GULASZ CIELĘCY Z BROKUŁAMI I POMARAŃCZĄ

1/2 torebki ryżu brązowego (50 g - masa suchego), 80 g chudej cielęciny, 1/4 opakowania mrożonych brokatów - mogą być świeże - (110 g), mata pomarańcza, łyżka oliwy, natka pietruszki, koperek.

Ugotować ryż. Brokuły ugotować na parze. Pomarańczę pokroić w kostkę. Cielęcinę pokroić na wąskie paski i obsmażyć na patelni teflonowej z matą ilością tłuszczu. Składniki wymieszać i poddusić na patelni teflonowej. Na końcu dodać posiekaną zieleninę i doprawić.

ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI

Mata grahamka, 4 duże pieczarki, 1/2 średniej papryki, plasterek żółtego sera, odrobina soli, pieprz.

Pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, ułożyć na połówkach grahamki i posypać przyprawami i startym serem. Włożyć je do piekarnika i piec w temperaturze 180-200 stopni C przez 10-15 minut.

SAŁATKA GRECKA Z FETA

Kilka liści sałaty, 1/2 średniej papryki czerwonej, 1/2 średniego ogórka, 1/2 małej cebuli, 2 plasterki sera feta light, 5 sztuk oliwek, łyżeczka oliwy, natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz.

Sałatę porwać na matę kawałki, dodać cząstki warzyw, pokrojony w kostkę ser, plasterki oliwek, oliwę i wymieszać. Na końcu dodać posiekaną zieleninę i doprawić.

SURÓWKA Z KALAREPKI

1/2 małej kalarepki, 1/2 średniego ogórka, 1/3 małego jogurtu naturalnego, natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz.

Warzywa pokroić na kawałki, dodać jogurt, posiekaną zieleninę i doprawić.

ZAPIEKANKA Z INDYKA I PIECZAREK

2/3 szklanki makaronu (35 g - masa suchego), 150 g fileta z piersi indyka, 10 małych pieczarek, 1/2 małej cebuli, łyżeczka oliwy z oliwek, natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz, tymianek, bazylia.

Makaron ugotować na półtwardo. Warzywa pokroić w drobne kawałki i obsmażyć na patelni teflonowej z dodatkiem oliwy. Dodać pokrojonego na wąskie paseczki indyka i dusić przez kilka minut. Przygotowane składniki wymieszać, dodać posiekaną zieleninę i doprawić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180-200 stopni C przez 20 minut.

OMLET SZPINAKOWY

2 jaja, 2 łyżki mleka 1,5%, 1/3 opakowania mrożonego szpinaku - może być świeży - (150 g), ząbek czosnku, odrobina soli, pieprz.

Jaja wymieszać z mlekiem, rozmrożonym szpinakiem, kawałkami czosnku i przyprawami. Smażyć na patelni teflonowej -bez dodatku tłuszczu.

SAŁATKA Z BAKŁAŻANÓW I POMIDORÓW

1/3 małego bakłażana, duży pomidor, 1/2 małego jogurtu naturalnego, natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz, tymianek, bazylia.

Warzywa pokroić na matę kawałki, dodać jogurt, posiekaną zieleninę i doprawić solą pieprzem, tymiankiem, bazylią.

PŁATKI NA MLEKU Z RODZYNKAI I ORZECHAMI

1,5 szklanki mleka 1,5%, 5 łyżek płatków owsianych, łyżka rodzynek, 10 orzechów laskowych.

SURÓWKA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ

1/2 szklanki kapusty włoskiej, 2 matę pomidory, 10 małych rzodkiewek, 1/2 średniego ogórka, 1/2 małej cebuli, 1/3 małego jogurtu naturalnego, natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz.

Kapustę poszatkować, dodać kawałki pozostałych warzyw, i jogurt, posiekaną zieleninę i doprawić.

WOŁOWINA DUSZONA Z WARZYWAMI

80 g polędwicy wołowej, mata papryka, średni pomidor, 2 łyżki kukurydzy z puszki, łyżeczka oliwy, natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz.

Mięso pokroić na cienkie paseczki podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Dodać pokrojone na kawałki warzywa, posiekaną zieleninę i doprawić.

ZUPA KALAFIOROWA Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I KOPERKIEM

2 małe ziemniaki, 1/3 opakowania mrożonego kalafiora - może być świeży, 2 małe marchewki, 100 g fileta z piersi indyka, 300 ml bulionu, natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz.

Do gorącego bulionu wrzucić mięso, ziemniaki i pogotować razem kilka minut. Dodać kawałki pozostałych warzyw i gotować do miękkości. Dodać posiekaną zieleninę i doprawić. Mięso podzielić przed podaniem na małe kawałki.

SURÓWKA Z KWASZONYCH OGÓRKÓW I POMIDORÓW

3 średnie ogórki kwaszone, 2 małe pomidory, 1/3 małej cebuli, łyżeczka oliwy, natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz.

Warzywa pokroić na małe kawałki, dodać oliwę, posiekaną zieleninę i doprawić.

CIELĘCINA W SOSIE MUSZTARDOWYM

100 g chudej cielęciny, sos musztardowy: 1/3 małego jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki musztardy, natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz, tymianek, bazylia, majeranek.

Cielęcinę posypać przyprawami, zawinąć w folię i piec w temperaturze 180-200 stopni C przez 25 minut. Jogurt zmiksować z musztardą, doprawić i podawać razem z mięsem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin