Dieta Colette Lefort.docx

(15 KB) Pobierz

Dieta Colette Lefort

Odchudzanie w myśl zasad francuskiej dietetyczki nie opiera się na głodówce, ale jedzeniu wszystkiego z umiarem i w odpowiednich zestawach. Dieta pozwala stopniowo pozbywać się zbędnych kilogramów, bez efektu jo-jo.

Zasady tej diety są proste. Zarówno węglowodany, jak i białka możemy łączyć ze wszystkimi warzywami i z większością owoców (wykluczamy np. wysokokaloryczne banany). Dania przygotowujemy używając jednocześnie olej i margarynę, zamiennie smalec i masło. Do zabielania zup i potraw możemy z powodzeniem używać śmietanę.

Według zaleceń dietetyczki podczas stosowania diety dużo pijemy. Do posiłków najlepiej gorzką kawę lub herbatę, natomiast między posiłkami – wodę mineralną.

Zabronione są wszelkie sosy, słodycze i alkohol.

 

Przykładowe menu:

Śniadanie:

·         sałatka owocowa, jogurt odtłuszczony, herbata lub kawa (mogą być ze słodzikiem)

·         płatki zbożowe z sezonowymi owocami, herbata lub kawa

Obiad:

·         ryba pieczona w piecyku lub w folii

·         warzywa na parze, gotowana fasolka szparagowa

·         ciemny makaron z olejem, czosnkiem, pieprzem tureckim i warzywami na parze

Kolacja:

·         cielęcina z kabaczkiem z rusztu

·         przesmażone fasolka szparagowa

·         ciemny ryż z warzywami, przyprawiony sokiem cytrynowym

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin