Dieta dla grupy krwi 0
MIĘSO I DRÓB
WYSOCE WSKAZANE: baranina, cielęcina, dziczyzna, jagnięcina, serca, wątroba, wołowinaNEUTRALNE: bażant, indyk, kaczka, królik, kurczak, kuropatwaNIEWSKAZANE: bekon, gęś, szynka, wieprzowina
OWOCE MORZA I RYBYWYSOCE WSKAZANE: dorsz, halibut, łosoś, makrela, morszczuk, okoń, pstrąg, sardynki, sieja, sola, szczupak, śledź, tuńczykNEUTRALNE: flądra, homar, kalmar, karp, kraby, krewetki, małże, mule, ostrygi, raki, rekin, slimaki, węgorzNIEWSKAZANE: kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, sum, śledzie marynowane
NABIAŁ I JAJA
WYSOCE WSKAZANE: gee (masło klarowane)NEUTRALNE: jogurt naturalny, masło, ser feta, ser kozi, ser owczy, ser mozzarella, ser tofu, mleko sojoweNIEWSKAZANE: kefir, lody, maślanka, mleko krowie, ser biały, ser brie, camembert, cheddar, edamski, ementaler, gouda, parmezan, ricotta, szwajcarski, wiejski, serwatka, śmietana
OLEJE I TŁUSZCZE
WYSOCE WSKAZANE: olej lniany, olej z orzechów włoskich, oliwa z oliwek, olej z pestek dyniNEUTRALNE: olej sezamowy, olej z wątroby dorsza, olej słonecznikowyNIEWSKAZANE: olej kukurydziany, olej krokoszowy, olej z orzeszków ziemnych
ORZECHY I PESTKI
WYSOCE WSKAZANE: pestki dyni, orzechy włoskie, siemię lnianeNEUTRALNE: nasiona pinii, migdały, kasztany, orzechy laskowe, sezam, słonecznikNIEWSKAZANE: mak, kokos, orzech brazylijski, orzeszki nerkowca, pistacje, orzeszki ziemne
FASOLE I ROŚLINY STRĄCZKOWE
WYSOCE WSKAZANE: fasola aduki, fasola, azuki, fasola pinto, groch „czarne oczko”NEUTRALNE: bób, ciecierzyca, fasola biała, fasola czarna, fasola czerwona, fasolka szparagowa, groch zielony, sojaNIEWSKAZANE: fasola kindey, soczewica czerwona, soczewica zielona
ZBOŻA – ZIARNA PIECZYWO – MAKARON
NEUTRALNE: amarant, gryka, jęczmień, orkisz, ryż, żyto, prosoNIEWSKAZANE: owies, pszenica, otręby, kukurydza, kuskus, kiełki pszenicy, mąka pszeniczna, z otrębów, pieczywo i makarony ze zbóż
WARZYWA
WYSOCE WSKAZANE: boćwina brokuły, cebula, cebula czerwona, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, jarmuż, kalarepa, kapusta włoska, pietruszka, por, rzepa, rzeżucha, sałata rzymska, szpinak,NEUTRALNE: buraki, cukinia, groch cukrowy, kapusta pekińska, kiełki fasolki mung, kiełki rzodkiewki, koper, marchew, ogórki, oliwki zielone, papryka: zielona i żółta, pędy bambusa, pomidory, radicchio, rzodkiewka, seler, sałata lodowa, szparagi, tofuNIEWSKAZANE: awokado, bakłażan, brukselka, grzyby shiitake, kalafior, kapusta biała i czerwona, kiełki lucerny, kukurydza, pieczarki, szczaw, ziemniaki białe i czerwone
OWOCE
WYSOCE WSKAZANE: figi, morwa, śliwkiNEUTRALNE: agrest, ananas, arbuz, banany, borówki, brzoskwinie, czereśnie, cytryny, daktyle, granaty, grejpfrut, gruszki, jabłka, kiwi, limonka, maliny, mango, morele, nektarynki, oliwki zielone,papaja,porzeczki czarne i czerwone, rodzynki, winogrona czerwone i zielone, wiśnie, żurawinaNIEWSKAZANE: jeżyny, mandarynki, melony, oliwki czarne, pomarańcze, rabarbar, truskawki
PRZYPRAWY
WYSOCE WSKAZANE: algi, curry, glony morskie, imbir, kozieradkaNEUTRALNE: kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, wodorosty agar, anyżek, bazylia, cząber, estragon, goździki, kardamon, kminek, kolendra, koper, liść laurowy, majeranek, miso, miód, oregano, papryka, pieprz czerwony, rozmaryn, słód jęczmienny, sos sojowy, sól, syrop klonowy, szafran, szczypiorek, tamari, trybula ogrodowa, tymianek, ziele angielskie, żelatynaNIEWSKAZANE: cynamon, gałka muszkatołowa, kapary, ocet: jabłkowy, spirytusowy i winny, pieprz biały i czarny, wanilia
INNE PRZYPRAWY
NEUTRALNE: dżemy i galaretki z zalecanych owoców, majonez, dressing o niskiej zawartości tłuszczu, mus jabłkowy, musztarda, sos Worcester, cukier, melasaNIEWSKAZANE: ketchup, marynaty kwaśne i słodkie
UŻYWKI
NEUTRALNE: czekolada, piwo, wino białe i czerwoneNIEWSKAZANE: coca-cola, czarna herbata, kawa z kofeiną i bezkofeinowa, mocne napoje alkoholowe, likiery, napoje gazowan
Zdrowe, pełnowartościowe odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi odpowiednich substancji odżywczych, które są właściwe dla osób z grupą krwi 0. Odpowiednia ilość witamin, minerałów i składników mineralnych zapewni osobom z grupą krwi 0:
· dobry metabolizm
· odpowiednią krzepliwość krwi
· silny system odpornościowy
· stabilizacje hormonów tarczycy
Aby przyspieszyć metabolizm, dla osób z grupą krwi 0 ważne jest dostarczanie z pożywieniem witamin z grupy B. Osoby z grupą krwi 0 mają często problemy z właściwą krzepliwością krwi.Skuteczną ochroną przed zarazkami jest silny system immunologiczny. Aby dobrze funkcjonował, należy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość substancji zwiększających odporność, czyli karoteny i kwercetyny. Osoby z grupą krwi 0 mają tendencję do niewłaściwego metabolizmu tarczycy, spowodowanego niedoborem jodu. Na skutek częstego niedoboru tego pierwiastka często miewają problemy z nadwagą. Osoby z tej grupy powinny włączyć do swojej diety wodorosty, algi, cebulę, rzeżuchę oraz zalecane owoce morza, sól morską i nieoczyszczoną sól jodowaną (umiarkowanie). Istotnym składnikiem diety powinny być algi i wodorosty.
E-nauka