SZARLOTKA.
· 450 g mąki
· 300 g zimnego masła
· 150 g cukru pudru
· 2 żółtka
· 1 jajko
· mała paczka cukru waniliowego (8g)
· szczypta soli
Składniki na masę z jabłek:
· 1 kg jabłek*
· 100-150g cukru
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
· 200-300 g cukru pudru
· sok z połowy cytryny
· 4 łyżki utartych biszkoptów
Wszystkie składniki na ciasto wysypać na stolnicę lub blat. Masło posiekać nożem. Szybko zagnieść, schłodzić w lodówce 1-2 godz.
W tym czasie przygotować jabłka.
Połowę jabłek obrać, pokroić i przesmażyć z cukrem na marmoladę. Pozostałe jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach wprost do masy. Dodać cynamon i cukier waniliowy. Wymieszać.*
Połową ciasta rozwałkować*, wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem, po nakłuwać widelcem i piec w temp 180o C do lekkiego zrumienienia.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika; posypać biszkoptami*, wyłożyć masę jabłeczną i przykryć rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta. Wstawić do piekarnika na około 1 godz. Ciasto jest gotowe gdy wierzch jest ładnie rumiany.
Cukier puder utrzeć łyżką z sokiem z połowy cytryny. Dodawać po łyżeczce zimną wodę, aż powstanie gładka, gęsta masa. Polukrować przestudzoną szarlotkę.
* Ciasto jest mocno słodkie.
* Nie jestem znawcą jabłek i zwykle nie wiem jakie kupić. Zdarzało mi się, że smak masy mi nie odpowiadał. W tej chwili najczęściej używam jabłek prażonych - kupowanych w litrowych słoikach. Polecam je ze względu na smak i ładny kolor, który nie ciemnieje w szarlotce. Na tą ilość ciasta zużywam 1,5 słoika. Podgrzewam by lekko odparowały i dodaję cynamon.
* Kruche ciasto najlepiej wałkować pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej. Podsypywanie mąką przy tradycyjnym sposobie wałkowania - obniża walory smakowe ciasta.
* Biszkopty można pominąć, jednak ich obecność zapobiega rozmoczeniu spodu przy dużej wilgotności jabłek.
Andrzejjedrusek_