Kuchnia chi�ska KURCZAK Z JARZYNAMI KURCZAK Z JARZYNAMI porcja dla 4 os�b 300 g filet�w z kurzych piersi 2 cebulki dymki 1 ma�y kawa�ek imbiru 1 kawa�ek p�du bambusa 1 czerwona papryka 1 �odyga selera naciowego 2 �y�ki sosu sojowego 1 �y�ka sherry 1 bia�ko 1 �y�ka m�ki ziemniaczanej olej do sma�enia s�l Spos�b wykonania: 1. Mi�so umy� i pokroi� na paski wielko�ci zapa�ki. Wymiesza� w miseczce 1 �y�k� sosu sojowego z m�k� i bia�kiem. Doda� pokrojone mi�so i odstawi� na 15 minut. 2. Jarzyny umy�. Z papryki usun�� gniazdo nasienne. Pokroi� na paski. P�d bambusa pokroi� na plasterki, a nast�pnie na s�upki wielko�ci zapa�ki. Imbir pokroi� na p�atki, a nast�pnie na bardzo cienkie s�upki. �odyg� selera pokroi� w poprzek na plasterki, cebul� posieka�. 3. Na du�ej patelni rozgrza� olej, wrzuci� pokrojone mi�so i sma�y� przez 2 minuty, mieszaj�c. Doda� imbir i cebulki, a nast�pnie papryk�, seler i bambus. Sma�y� przez 1 minut�. 4. Zla� nadmiar oleju z patelni. Doda� sherry i 1 �y�k� sosu sojowego. Wymiesza� i sma�y� jeszcze przez 1 minut�. Prze�o�y� na p�misek i podawa�. ____________________________________________________________________________ Sma�ony kalafior Sk�adniki: 500 g kalafior 100 ml Sosu Sojowego Jasnego 4 �y�ki oleju ro�linnego 150 ml wody 2 jajka 2 z�bki czosnku 3 cebule 1 listek szczypiorku 81 �y�eczka przyprawy Jarzynka Przygotowanie: Kalafior pokroi� w 0.5 cm plastry, cebule pokrojone w pi�rka zala� 5 �y�kami sosu sojowego i odstawi�. Rozbe�ta� jajka doda� 2 �y�ki sosu sojowego , usma�y� z nich na ma�ej patelni placuszki i pokroi� je w paseczki. Na rozgrzany olej wrzuci� rozdrobniony czosnek doda� kalafior sma�y� 4-5 min, posypa� jarzynk� podla� wod� i natychmiast przykry� pokryw� dusi� 3 min, odkry� doda� cebul�, placki, pokrojony szczypior i wszystko razem delikatnie wymiesza� ________________________________________________________________________ Makaron z warzywami Sk�adniki: 200 g makaronu Mie 100 ml Jasnego Sosu Sojowego 1�y�ka Sosu Sambal Oelek 1�y�ka Sosu S�odko-Kwa�nego 4�y�ki oleju ro�linnego 3 z�bki czosnku 1 cebula 2 papryki r�nokolorowe 200 g makaronu MIE Przygotowanie: Makaron Mie namoczy� w gor�cej wodzie(5 min), rozdrobni� czosnek, pokroi� warzywa, przygotowa� sos ��cz�c Sos Samal Oelek, Sos S�odko-Kwa�ny oraz sos sojowy. Ods�czy� makaron. Rozgrza� olej doda� czosnek wrzuci� makaron i obsma�y�, pola� �y�k� sosu, wyj�� makaron na gor�cy talerz. Warzywa sma�y� 2-3 min, pola� sosem i sma�y� jeszcze 2 min. u�o�y� warzywa w gniazdku z makaronu ________________________________________________________________ Pachn�ce skrzyde�ka Sk�adniki: 12 skrzyde�ek z kurczaka 120 ml Sosu Hoi Sin Woh Hup 1 �y�eczka �wie�ego imbiru 1 �y�ka sk�rki z cytryny 83 z�bki czosnku 1 �y�ka m�ki kukurydzianej s�l i pieprz do doprawienia Przygotowanie: Pokroi� skrzyde�ka na 3 cz�ci, odrzuci� ko�c�wk�. Posypa� sol� pieprzem i m�k� kukurydzian�. Drobno posieka� lub zmiksowa� imbir, czosnek, sk�rk� z cytryny, po��czy� z sosem Hoi Sin. Dok�adnie pola� skrzyde�ka i piec w piekarniku lub grilowa� na tacce Podawanie: 8na p�misku z ga��zkami natki pietruszki na wierzchu ______________________________________________________________ Sa�ata zielona Sk�adniki: 1 zielona sa�ata 3 pomidory 1 og�rek 2 cebule dymki 6 �y�ek Sosu Sojowego Jasnego WH 1 �y�ka Octu Ry�owego WH 5 z�bk�w czosnku 1 �y�ka cukru br�zowego 3 �y�ki oliwy 1 �y�eczka octu balsamicznego 1 �y�ka musztardy gruboziarnistej Przygotowanie: Z oliwy, sosu sojowego, octu, cukru, musztardy i czosnku przygotowa� sos. Wyp�uka�, osuszy� li�cie sa�aty. Pomidory pokroi� w �wiartki, og�rka i cebule pokroi� w plasterki. Do misy do sa�aty wla� sos i wrzuci� pomidory, og�rka, cebul� wymiesza�. Po 5-10 min, na g�r� wrzuci� porwan� sa�at� i wszytsko wymiesza� tu� przed podaniem. Podawanie: najlepiej podawa� w misie do sa�aty ___________________________________________________________ Wieprzowina w sosie �liwkowym Sk�adniki: 350 g pol�dwiczek wieprzowych 4 �y�ki Sosu �liwkowego Woh Hup 2�y�ki Sosu Sojowego Ciemnego Woh Hup 3�y�ki Sosu Chilli S�odkiego Woh Hup 2 �y�ki Octu Ry�owego Woh Hup 2 �y�ki �wie�ego imbiru 4 z�bki czosnku 3 �y�ki oleju ro�linnego Przygotowanie: Rozdrobni� czosnek i imbir. Przygotowa� sos z octu, sosu chilli, sosu sojowego, imbiru i czosnku. W sosie tym zamarynowa� pol�dwiczki przez minimum 15 min. Sma�y� pol�dwice na rozgrzanym oleju przez ok. 15 min. (czas zale�y od grubo�ci pol�dwicy). Usma�on� pol�dwice pokroi� w cienkie plasterki. Podawanie: Podawa� u�o�one na p�misku, przybrane dymk� ___________________________________________________________ Udka w sosie czosnkowo-miodowym Sk�adniki: 3 szt. udek z kurczaka 3 �y�ki Sosu Czosnek z Miodem WH 1 szt. papryki olej ro�linny do sma�enia s�l i pieprz Przygotowanie: Naci�� mi�so dooko�a przy kostce, ka�de z udek opr�szy� sol� i pieprzem, posmarowa� sosem i sma�y� na �redniej temperaturze. Podawanie: �wietnie smakuje z frytkami i zielon� sa�at� _______________________________________________________ Motyle z krewetek na ostro Sk�adniki: 20 szt. krewetki kr�lewskich 2 �y�ki Sosu Sambal Oelek WH 1 �y�ka Sosu Sojowego Ciemnego WH 1 �yzka Sosu Chilli S�odkiego WH 1 �y�eczka ocetu balsamicznego Mazzetti 1 �yzka cukru br�zowego 3 �y�ki keczupu szczypta bia�ego pieprzu Przygotowanie: Krewetki z ogonkami oczy�ci� z czarnej �y�ki i delikatnie nadci��, roz�o�y� na motylka. Wymiesza� wszystkie pozosta�e sk�adniki i w powsta�ym sosie zamarynowa� krewetki. Podawa� pieczone na grilu lub sma�one na Woku Podawanie: podajwmy na p�misku przybrane kawa�kiem cytryny, pomara�czy, ga��zka kolendry ___________________________________________________ Sa�atka z og�rk�w i bia�ej rzodkwi Sk�adniki: 1 �redni og�rek bia�ej rzodkwi tyle co og�rka 3 �y�ki Sosu Sojowego Jasnego Woh Hup 2 �y�ki Octu Ry�owego Woh Hup du�a szczypta przyprawy chili 1 �yzeczka cukru Przygotowanie: Obra� og�rka i rzodkiew, pokrio� na 5-7cm. kawa�ki i zetrzec na tarce do jarzyn na d�ugie zapa�ki. Przygotowa� sos z octu sosu sojowego, chili i cukru. Warzywa u�o�yc w mo�liwie najwy�sz� piramidke i polac sosem ________________________________________________________ WO�OWINA SATAY Sk�adniki: -450 g pol�dwicy wo�owej -5 �y�ek wody -3 1/2 �y�ki sosu sojowego -2 �y�eczki oleju sezamowego -2 �y�ki oloeju ro�linnego -1 cebula -1 z�bek czosnku -1 �y�ka wytrawnego sherry -1 �y�ka sosu satay -1 �y�eczka przyprawy curry -1/2 �y�eczki curry Mi�so pokroi� wzd�u� w��kien na cienkie plastry, ka�dy rozp�aszczy� uciskaj�c palcami. Wymiesza� 3 �y�ki wody, m�k� kukurydzian�, 1 1/2 �y�ki sosu sojowego i olej sezamowy w �rednim naczyniu. Wymiesza� z tym mi�so, pozostawi� na oko�o 20 minut. Rozgrza� w woku olej ro�linny do wysokiej temperatury. Mi�so w woku uk�ada� plastrami, tak aby nie zachodzi�y na siebie, sma�yc z jednej i drugiej strony przez oko�o 2-3 minuty, a� b�d� mia�y lekko br�zowy kolor i wyj�� z woka. Wrzuci� cebul� i czosnek do woka, sma�y� mieszaj�cprzez oko�o 3 minuty, a� do zmi�kni�cia. Po��czy� 2 �yzki wody, 2 �y�ki sosu sojowego, sherry, sos satay, curry i cukier. Wymieszane sk�adniki doda� do cebuli i czosnku w woku. Gotowa� i miesza� , a� p�yn si� zagotuje. Smacznego __________________________________________________________ WIEPRZOWINA NA S�ODKO-KWA�NO Sk�adniki: -120 dkg schabu -1/4 szklanki sosu sojowego -1 1/2 �y�ki wytrawnego sherry -2 �y�eczki cukru -1 �o�tko -10 �y�ek m�ki kukurydzianej -3 szklanki oleju roslinnego -1 cebula -8 zielonych cebulek -1 papryka -10 dkg swiezych grzyb�w(mro�onych) -2 �odygi selera -1 �redni og�rek -3 �y�ki oleju ro�linnego -1 ma�a puszka ananasa -1/4 szklanki octu -3 �y�ki sosu pomidorowego -1 szklanka wody Mi�so pokroi� w kostk� o boko oko�o 2,5 cm. W du�ej szklanej misce wymiesza� sos sojowy, sherry, ��tko, po��czy� z mi�sem, przykry� i odstawi� na godzin�. Osuszy� mi�so i obtoczy� w 8 �y�kach m�ki kukurudzianej. Rozgrza� w woku 3 szklanki oleju (oko�o 190 stopni). Podzieli� mi�so na dwie cz�ci i sma�y� ka�d� przez oko�o 5 minut, osuszy�. Pokroi� cebul� na cienkie plasterki, a zielona na uko�ne plastry. Papryk� oczy�ci� i posieka�, grzyby poci�� na �wiartki, selera na 1.5 cm, uko�ne plastry, og�rka przekroi� na p�, wydr��y� nasiona i pokroi� na 1,5 cm kawa�ki. Rozgrza� w woku3 �y�ki oleju, wrzuci� wszystkie przygotowane jarzyny, sma�y� oko�o 3 minuty. Ods�czy� ananasa, pozostawiaj�c syrop. Wla� syrop, ozostawion� mieszanin� z sosoem sojowym, ocet i sos pomidorowy do warzyw. Rozprowadzi� w wodzie poozosta�e 2 �yzki m�ki kukurydzianej i wla� do warzyw. Gotowa�, mieszaj�c, a� sos zg�stnieje, doda� mi�so i anasa. Gotowa�, mieszaj�c, a� ca�o�� b�dzie gor�ca. Smacznego
maddogsss