chinska2.txt

(8 KB) Pobierz
Kuchnia chi�ska
                           KURCZAK Z JARZYNAMI



KURCZAK Z JARZYNAMI
porcja dla 4 os�b 


300 g filet�w z kurzych piersi
2 cebulki dymki
1 ma�y kawa�ek imbiru
1 kawa�ek p�du bambusa
1 czerwona papryka
1 �odyga selera naciowego
2 �y�ki sosu sojowego
1 �y�ka sherry
1 bia�ko
1 �y�ka m�ki ziemniaczanej
olej do sma�enia
s�l



Spos�b wykonania:

1. Mi�so umy� i pokroi� na paski wielko�ci zapa�ki. Wymiesza� w miseczce 1 �y�k� sosu sojowego z m�k� i bia�kiem. 
Doda� pokrojone mi�so i odstawi� na 15 minut.

2. Jarzyny umy�. Z papryki usun�� gniazdo nasienne. Pokroi� na paski. 
P�d bambusa pokroi� na plasterki, a nast�pnie
na s�upki wielko�ci zapa�ki. Imbir pokroi� na p�atki, a nast�pnie na bardzo cienkie s�upki. 
�odyg� selera pokroi� w poprzek na plasterki, cebul� posieka�.

3. Na du�ej patelni rozgrza� olej, wrzuci� pokrojone mi�so i sma�y� przez 2 minuty, mieszaj�c.
 Doda� imbir i cebulki, a nast�pnie papryk�, seler i bambus. Sma�y� przez 1 minut�.

4. Zla� nadmiar oleju z patelni. Doda� sherry i 1 �y�k� sosu sojowego. 
Wymiesza� i sma�y� jeszcze przez 1 minut�. Prze�o�y� na p�misek i podawa�.

____________________________________________________________________________
Sma�ony kalafior 

Sk�adniki: 
500 g kalafior  
100 ml Sosu Sojowego Jasnego  
4 �y�ki oleju ro�linnego  
150 ml wody  
2 jajka  
2 z�bki czosnku  
3 cebule  
1 listek szczypiorku  
81 �y�eczka przyprawy Jarzynka  
 
Przygotowanie: 
Kalafior pokroi� w 0.5 cm plastry,  
cebule pokrojone w pi�rka zala� 5 �y�kami sosu sojowego i odstawi�.  
Rozbe�ta� jajka doda� 2 �y�ki sosu sojowego , usma�y� z nich na ma�ej patelni placuszki i pokroi� je w paseczki.  
Na rozgrzany olej wrzuci� rozdrobniony czosnek doda� kalafior sma�y� 4-5 min, posypa� jarzynk� podla� wod� i 
natychmiast przykry� pokryw� dusi� 3 min, odkry� doda� cebul�, placki, pokrojony szczypior i wszystko razem 
delikatnie wymiesza�
________________________________________________________________________

Makaron z warzywami 
 
Sk�adniki: 
200 g makaronu Mie  
100 ml Jasnego Sosu Sojowego  
1�y�ka Sosu Sambal Oelek  
1�y�ka Sosu S�odko-Kwa�nego  
4�y�ki oleju ro�linnego  
3 z�bki czosnku  
1 cebula  
2 papryki r�nokolorowe  
 
 
200 g makaronu MIE  
 
Przygotowanie: 
Makaron Mie namoczy� w gor�cej wodzie(5 min), rozdrobni� czosnek, pokroi� 
warzywa, przygotowa� sos ��cz�c Sos Samal Oelek, Sos S�odko-Kwa�ny oraz 
sos sojowy. Ods�czy� makaron. Rozgrza� olej doda� czosnek wrzuci� makaron i 
obsma�y�, pola� �y�k� sosu, wyj�� makaron na gor�cy talerz. Warzywa sma�y� 
2-3 min, pola� sosem i sma�y� jeszcze 2 min. u�o�y� warzywa w gniazdku z 
makaronu 
________________________________________________________________


Pachn�ce skrzyde�ka 

Sk�adniki: 
12 skrzyde�ek z kurczaka  
120 ml Sosu Hoi Sin Woh Hup  
1 �y�eczka �wie�ego imbiru  
1 �y�ka sk�rki z cytryny  
83 z�bki czosnku  
1 �y�ka m�ki kukurydzianej  
s�l i pieprz do doprawienia  
 
Przygotowanie: 
Pokroi� skrzyde�ka na 3 cz�ci, odrzuci� ko�c�wk�. Posypa� sol� pieprzem i m�k� kukurydzian�. Drobno posieka� lub 
zmiksowa� imbir, czosnek, sk�rk� z cytryny, po��czy� z sosem Hoi Sin. Dok�adnie pola� skrzyde�ka i piec w piekarniku 
lub grilowa� na tacce  
 
Podawanie: 
8na p�misku z ga��zkami natki pietruszki na wierzchu 
______________________________________________________________


Sa�ata zielona 

Sk�adniki:
1 zielona sa�ata 
3 pomidory 
1 og�rek 
2 cebule dymki 
6 �y�ek Sosu Sojowego Jasnego WH 
1 �y�ka Octu Ry�owego WH 
5 z�bk�w czosnku 
1 �y�ka cukru br�zowego 
3 �y�ki oliwy 
1 �y�eczka octu balsamicznego 
1 �y�ka musztardy gruboziarnistej 

Przygotowanie:
Z oliwy, sosu sojowego, octu, cukru, musztardy i czosnku przygotowa� sos. Wyp�uka�, osuszy� li�cie sa�aty. 
Pomidory pokroi� w �wiartki, og�rka i cebule pokroi� w plasterki. 
Do misy do sa�aty wla� sos i wrzuci� pomidory, og�rka, cebul� wymiesza�. 
Po 5-10 min, na g�r� wrzuci� porwan� sa�at� i wszytsko wymiesza� tu� przed podaniem. 

Podawanie:
najlepiej podawa� w misie do sa�aty 
  

___________________________________________________________

Wieprzowina w sosie �liwkowym

Sk�adniki:
350 g pol�dwiczek wieprzowych 
4 �y�ki Sosu �liwkowego Woh Hup 
2�y�ki Sosu Sojowego Ciemnego Woh Hup 
3�y�ki Sosu Chilli S�odkiego Woh Hup 
2 �y�ki Octu Ry�owego Woh Hup 
2 �y�ki �wie�ego imbiru 
4 z�bki czosnku 
3 �y�ki oleju ro�linnego 

Przygotowanie:
Rozdrobni� czosnek i imbir. Przygotowa� sos z octu, sosu chilli, sosu sojowego, imbiru i czosnku.
 W sosie tym zamarynowa� pol�dwiczki przez minimum 15 min. 
Sma�y� pol�dwice na rozgrzanym oleju przez ok. 15 min. (czas zale�y od grubo�ci pol�dwicy). 
Usma�on� pol�dwice pokroi� w cienkie plasterki. 

Podawanie:
Podawa� u�o�one na p�misku, przybrane dymk� 

___________________________________________________________

Udka w sosie czosnkowo-miodowym 
 
Sk�adniki:
3 szt. udek z kurczaka 
3 �y�ki Sosu Czosnek z Miodem WH 
1 szt. papryki 
olej ro�linny do sma�enia 
s�l i pieprz 

Przygotowanie:
Naci�� mi�so dooko�a przy kostce, ka�de z udek opr�szy� sol� i pieprzem, 
posmarowa� sosem i sma�y� na �redniej temperaturze. 

Podawanie:
�wietnie smakuje z frytkami i zielon� sa�at� 
_______________________________________________________

Motyle z krewetek na ostro 

Sk�adniki:
20 szt. krewetki kr�lewskich 
2 �y�ki Sosu Sambal Oelek WH 
1 �y�ka Sosu Sojowego Ciemnego WH 
1 �yzka Sosu Chilli S�odkiego WH 
1 �y�eczka ocetu balsamicznego Mazzetti 
1 �yzka cukru br�zowego 
3 �y�ki keczupu 
szczypta bia�ego pieprzu 

Przygotowanie:
Krewetki z ogonkami oczy�ci� z czarnej �y�ki i delikatnie nadci��, roz�o�y� na motylka. 
Wymiesza� wszystkie pozosta�e sk�adniki i w powsta�ym sosie zamarynowa� krewetki. 
Podawa� pieczone na grilu lub sma�one na Woku 

Podawanie:
podajwmy na p�misku przybrane kawa�kiem cytryny, pomara�czy, ga��zka kolendry 


___________________________________________________


Sa�atka z og�rk�w i bia�ej rzodkwi 

Sk�adniki:
1 �redni og�rek 
bia�ej rzodkwi tyle co og�rka 
3 �y�ki Sosu Sojowego Jasnego Woh Hup 
2 �y�ki Octu Ry�owego Woh Hup 
du�a szczypta przyprawy chili 
1 �yzeczka cukru 

Przygotowanie:
Obra� og�rka i rzodkiew, pokrio� na 5-7cm. kawa�ki i zetrzec na tarce do jarzyn na d�ugie zapa�ki. 
Przygotowa� sos z octu sosu sojowego, chili i cukru. 
Warzywa u�o�yc w mo�liwie najwy�sz� piramidke i polac sosem 

________________________________________________________

WO�OWINA SATAY 

Sk�adniki:
-450 g pol�dwicy wo�owej
-5 �y�ek wody
-3 1/2 �y�ki sosu sojowego
-2 �y�eczki oleju sezamowego
-2 �y�ki oloeju ro�linnego
-1 cebula
-1 z�bek czosnku
-1 �y�ka wytrawnego sherry
-1 �y�ka sosu satay
-1 �y�eczka przyprawy curry
-1/2 �y�eczki curry


Mi�so pokroi� wzd�u� w��kien na cienkie plastry, ka�dy rozp�aszczy� uciskaj�c palcami.
Wymiesza� 3 �y�ki wody, m�k� kukurydzian�, 1 1/2 �y�ki sosu sojowego i olej sezamowy w �rednim naczyniu. 
Wymiesza� z tym mi�so, pozostawi� na oko�o 20 minut.
Rozgrza� w woku olej ro�linny do wysokiej temperatury.
Mi�so w woku uk�ada� plastrami, tak aby nie zachodzi�y na siebie, sma�yc z jednej i 
drugiej strony przez oko�o 2-3 minuty, a� b�d� mia�y lekko br�zowy kolor i wyj�� z woka.
Wrzuci� cebul� i czosnek do woka, sma�y� mieszaj�cprzez oko�o 3 minuty, a� do zmi�kni�cia.
Po��czy� 2 �yzki wody, 2 �y�ki sosu sojowego, sherry, sos satay, curry i cukier. 
Wymieszane sk�adniki doda� do cebuli i czosnku w woku. Gotowa� i miesza� , a� p�yn si� zagotuje.
Smacznego  

__________________________________________________________


 WIEPRZOWINA NA S�ODKO-KWA�NO 
Sk�adniki:
-120 dkg schabu
-1/4 szklanki sosu sojowego
-1 1/2 �y�ki wytrawnego sherry
-2 �y�eczki cukru
-1 �o�tko
-10 �y�ek m�ki kukurydzianej
-3 szklanki oleju roslinnego
-1 cebula
-8 zielonych cebulek
-1 papryka
-10 dkg swiezych grzyb�w(mro�onych)
-2 �odygi selera
-1 �redni og�rek
-3 �y�ki oleju ro�linnego
-1 ma�a puszka ananasa
-1/4 szklanki octu
-3 �y�ki sosu pomidorowego
-1 szklanka wody


Mi�so pokroi� w kostk� o boko oko�o 2,5 cm.
W du�ej szklanej misce wymiesza� sos sojowy, sherry, ��tko, po��czy� z mi�sem, przykry� i odstawi� na godzin�.
Osuszy� mi�so i obtoczy� w 8 �y�kach m�ki kukurudzianej.
Rozgrza� w woku 3 szklanki oleju (oko�o 190 stopni). Podzieli� mi�so na dwie cz�ci i sma�y� ka�d� przez oko�o 5 minut, 
osuszy�.
Pokroi� cebul� na cienkie plasterki, a zielona na uko�ne plastry. Papryk� oczy�ci� i posieka�, 
grzyby poci�� na �wiartki, selera na 1.5 cm, uko�ne plastry, og�rka przekroi� na p�, 
wydr��y� nasiona i pokroi� na 1,5 cm kawa�ki.
Rozgrza� w woku3 �y�ki oleju, wrzuci� wszystkie przygotowane jarzyny, sma�y� oko�o 3 minuty.
Ods�czy� ananasa, pozostawiaj�c syrop. Wla� syrop, ozostawion� mieszanin� z sosoem sojowym, 
ocet i sos pomidorowy do warzyw. Rozprowadzi� w wodzie poozosta�e 2 �yzki m�ki kukurydzianej i wla� do warzyw. 
Gotowa�, mieszaj�c, a� sos zg�stnieje, doda� mi�so i anasa. Gotowa�, mieszaj�c, a� ca�o�� b�dzie gor�ca. 
Smacznego  
Zgłoś jeśli naruszono regulamin