Nalewka na orzechach laskowych.doc

(5 KB) Pobierz

NALEWKA NA ORZECHACH LASKOWYCH.

 

Składniki:

- 1 kg świeżych orzechów laskowych

- 1 l spirytusu 70 %

- 5 – 6 goździków

- ½ dag mielonego cynamonu

- skórka ½ pomarańczy

- 25 dag cukru

- ¼ l wody źródlanej

Sposób przyrządzania:

1. Orzechy wyłuskać z twardych łupin, drobno posiekać, wsypać do szklanego naczynia.

2. Naczynie szczelnie zamknąć, zostawić na słońcu 4 tygodnie, często naczyniem potrząsać

3. Po tym czasie wyjąć orzechy, a na ich miejsce włożyć cynamon, goździki i skórkę pomarańczową.Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na 1 tydzień

4. Po tygodniu płyn zlać ,przefiltrować i wlać do gorącego syropu z wody i cukru.

5. Jeszcze raz przefiltrować, przelać do butelek,zamknąć i wynieś do piwnicy. Nalewka powinna dojrzewać 6 miesięcy.

 

Ten aromatyczny trunek, zalecany jest w wyczerpaniu psychicznym oraz-dzięki obecności przypraw ziołowych – w profilaktyce i leczeniu osteoporozy i reumatyzmu.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin