Zakwas z żytniej mąki.doc

(5 KB) Pobierz
Zakwas z ¿ytniej m¹ki

Zakwas z żytniej mąki

 

Składniki:

3-4 łki żytniej razowej mąki

2 szklanki przegotowanej letniej wody

skórka razowego chleba

kilka ząbków czosnku

 

W kamionkowym lub szklanym naczyniu wymieszaj mą z przegotowaną letnią wodą. Dodaj skórkę razowego chleba i kilka ząbków czosnku. Naczynie przykryj czystą lnianą szmatką i postaw w ciepłym pomieszczeniu. Po kilku dniach żur będzie gotowy.

 

Jeśli zależy Ci na ugotowaniu niezawiesistej zupy, delikatnie (żeby nie zmącić zawartości), zlej sam płyn, zostawiając na dnie mą. Jeśli natomiast lubisz żurki gęściejsze, weź także część lub całą zawiesinę z dna naczynia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin