Budyniowe ślimaki
Składniki:
Ciasto:
· 75g twarogu
· 6 łyżek mleka
· 5 łyżek oleju
· 40g cukru
· 1 opakowanie Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
· 6 kropli aromatu wanilinowego Dr. Oetkera
· szczypta soli
· 150g mąki
· 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetkera Nadzienie:
· 1 opakowanie Budyniu śmietankowego Dr. Oetkera
· 375 ml mleka
· 50g rodzynek
· 50g posiekanych migdałów
· 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:Ciasto: Twaróg zemleć. Do twarogu dodać mleko, olej, cukier wanilinowy, aromat i sól, wymieszać mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta do uzyskania gładkiej masy. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy miksując najpierw na najniższych obrotach, a potem na najwyższych Nadzienie: Budyń ugotować z mniejszą ilością mleka i z dodatkiem rodzynków i migdałów. Z ciasta utworzyć kulę. Uformować prostokąt (35 x 20 cm) i posmarować go równomiernie budyniem. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku.
Pieróg jesienny
· 400 g mqki
· 1 opakowanie Drożdży instant Dr.Oetkera + 3/4 łyżeczki soli + 5 łyżek oleju
· 1/4 l ciepłej wodyFarsz:
· 200 g pomidorów
· 200 g miękkiego sera żółtego
· 150 g cebuli (l -2 szt.)
· 250g pieczarek olej, sól, pieprz, oregano, tymianek
· 1 jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
Sposób przygotowania:Do przesianej mąki wsypać drożdże, wymieszać. Dodać sól, olej, wodę, zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i na godzinę odstawić w ciepłe miejsce do wrośnięcia.Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w plastry pieczarki, doprawić pieprzem, solą i ziołami; poddusić. Zostawić do ostygnięcia. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na kawałki, utrzeć na tarce ser Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 6 równych części, każdy kawałek ciasta uformować W owalny placek, posmarować olejem, nałożyć na połowę farsz (tak jak nakłada się farsz do pierogów, zamknąć i dokładnie skleić.pierogów posmarować rozmąconym uprzednio jajkiem.Blachę wysmarować Tłuszczem i nałożyć na nią przygotowane pierogi.Piec 30-40 min. w temp. ok. 200°C.
wroblelz