Budyniowe ślimaki.doc

(27 KB) Pobierz
Budyniowe ślimaki

Budyniowe ślimaki

Składniki:

Ciasto:

·         75g twarogu

·         6 łyżek mleka

·         5 łyżek oleju

·         40g cukru

·         1 opakowanie Cukru wanilinowego Dr. Oetkera

·         6 kropli aromatu wanilinowego Dr. Oetkera

·         szczypta soli

·         150g mąki

·         2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetkera

Nadzienie:

·         1 opakowanie Budyniu śmietankowego Dr. Oetkera

·         375 ml mleka

·         50g rodzynek

·         50g posiekanych migdałów

·         2 łyżki cukru



Sposób przygotowania:
Ciasto: Twaróg zemleć. Do twarogu dodać mleko, olej, cukier wanilinowy, aromat i sól, wymieszać mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta do uzyskania gładkiej masy. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy miksując najpierw na najniższych obrotach, a potem na najwyższych
Nadzienie: Budyń ugotować z mniejszą ilością mleka i z dodatkiem rodzynków i migdałów.
Z ciasta utworzyć kulę. Uformować prostokąt (35 x 20 cm) i posmarować go równomiernie budyniem. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku.
 

 

Pieróg jesienny

Składniki:

Ciasto:

·         400 g mqki

·         1 opakowanie Drożdży instant Dr.Oetkera + 3/4 łyżeczki soli + 5 łyżek oleju

·         1/4 l ciepłej wody
Farsz:

·         200 g pomidorów

·         200 g miękkiego sera żółtego

·         150 g cebuli (l -2 szt.)

·         250g pieczarek olej, sól, pieprz, oregano, tymianek

·         1 jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem



Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki wsypać drożdże, wymieszać. Dodać sól, olej, wodę, zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i na godzinę odstawić w ciepłe miejsce do wrośnięcia.
Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w plastry pieczarki, doprawić pieprzem, solą i ziołami; poddusić. Zostawić do ostygnięcia. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na kawałki, utrzeć na tarce ser Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 6 równych części, każdy kawałek ciasta uformować W owalny placek, posmarować olejem, nałożyć na połowę farsz (tak jak nakłada się farsz do pierogów, zamknąć i dokładnie skleić.
pierogów posmarować rozmąconym uprzednio jajkiem.
Blachę wysmarować Tłuszczem i nałożyć na nią przygotowane pierogi.
Piec 30-40 min. w temp. ok. 200°C.
 


 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin