Chleb Basi.doc

(4 KB) Pobierz

Chleb Basi

 

1 bułeczka zakwasu

1 szklanka maki żytniej (orkiszowej)

1 szklanka wody

wymieszać w misce i zostawić na noc

 

Rano dodać

1kg mąki np. wrocławskiej (nie tortowej)

3 łyżeczki soli

3 szklanki wody

1/6 kostki drożdży - rozpuścić w wodzie

3/4 szklanki otrąb

3/4 szklanki siemienia lnianego (całego)

     można dodać inne ziarna - słonecznik, dynia, kminek

wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia(na 2godz).

 

Po wyrośnięciu odłożyć 1 garść, włożyć do lodówki

Resztę wyłożyć na stolnicę, podzielić na 3 części, zagnieść

i włożyć do 3 silikonowych królów.

 

Zostawić do wyrośnięcia ok. 1 godzinę.

 

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150-170 stopni na 15 minut.

Później zwiększyć temperaturę 190 stopni i piec 50 minut.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin