Technika podawania insuliny.doc

(38 KB) Pobierz

 

Zasady epidemiologiczne dotyczące podawania insuliny

Przed przystąpieniem do przygotowania wstrzykiwacza i podania insuliny

należy umyć ręce. Podstawowy zestaw to mydło w płynie i ręcznik jednorazowy.

Jeżeli sytuacja jest szczególna (podróż, piknik), zabieramy ze sobą

zamknięty pojemnik z mokrymi i suchymi gazikami, ewentualnie nawilżone

chusteczki kosmetyczne.

·        Przygotowujemy wstrzykiwacz do podania insuliny zgodnie z zasadami

           aseptyki.

·        Po każdorazowym podaniu insuliny zużytą igłę wyrzucamy do

          zamkniętego pojemnika na odpady. Napełniony pojemnik oddajemy do

          najbliższej apteki, przychodni lub ośrodka diabetologicznego (podczas

          następnej wizyty).

·        Pen jest indywidualnym sprzętem pacjenta. Do każdego rodzaju insuliny należy używać innego pena.

 

 

 

Prawidłowa technika podawania insuliny strzykawką typu pen

·         Przygotuj zestaw do podawania insuliny:

o        wstrzykiwacz (pen),

o        fiolki z insuliną,

o        igły do pena,

o        jałowe gaziki,

o        środek dezynfekcyjny.

·         Umyj ręce ciepłą wodą.

o        Przygotuj wstrzykiwacz z insuliną: sprawdź nazwę insuliny i datę ważności leku,

o        umieść wkład z insuliną we wstrzykiwaczu,

o        insulinę mętną wymieszaj 30 razy ruchem wahadłowym                     (nie mieszaj insuliny przeźroczystej!),

o        załóż igłę do wstrzykiwacza z uwzględnieniem zasad aseptyki         – niezbędna jest dezynfekcja gumowego korka,

o        przepchnij tłok usuwając 1-2 jednostki insuliny, aby odprowadzić powietrze i wypełnić przestrzeń w igle,

o        ustaw właściwą dawkę do podania.

 

·         Przygotuj miejsce podania insuliny                                                                    

Miejsca wstrzykiwania insuliny to:                                                                       * przednioboczna część ramienia,                                                                             * przednioboczna część uda,                                                                                     * górna część pośladka,                                                                                   * brzuch – fałd w odległości 1-2 cm na prawo i lewo od pępka na  szerokość dłoni,                                                                                                       * obszar pod łopatką w kierunku linii pachowej.     

·         Insulinę podajemy podskórnie pod kątem 90°, a gdy tkanka podskórna jest cieńsza niż 10 mm,  zmniejszamy kąt do 45°,

·         Insulinę podajemy równomiernie pod stałym kątem,

·         Sprawdzamy na dozowniku, czy dawka została podana,

·         Liczymy do 10, aby zabezpieczyć się przed wycieknięciem insuliny z miejsca podania,

·         Wyjmujemy igłę,

·         Miejsca wkłucia nie przyciskamy gazikiem, nie masujemy !

·         Po każdym podaniu insuliny zabezpieczoną igłę wyrzucamy do zamkniętego pojemnika na odpady,

·         Toaletę ciała (prysznic, ciepłą kąpiel) wykonujemy przed podaniem nocnej insuliny – jeśli postępuje się odwrotnie, to insulina wchłania się nieprawidłowo,

·         Należy pamiętać o konieczności zmiany miejsca podania insuliny, aby nie podawać leku ciągle w to samo miejsce, ponieważ skutkiem tego mogą być tzw. ,,zrosty” ,które powodują gorsze wchłanianie leku. Zaleca się zmiany miejsca wkłucia w obrębie jednego obszaru (np. systematyczne zmiany miejsca iniekcji w obrębie brzucha)

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin