Sałatka z kapusty i buraczków na zimę.doc

(20 KB) Pobierz
Sałatka z kapusty i buraczków na zimę

Sałatka z kapusty i buraczków na zimę

 

Składniki

1 kg białej kapusty
1 kg buraczków
20 dkg cebuli
Zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli

Przygotowanie

Wypłukane buraczki bez obierania ugotować do miękkości. Przestudzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę poszatkować i sparzyć wrzątkiem, odcedzić. Obrane cebule pokroić w cienkie półplasterki i sparzyć wrzątkiem, odcedzić. Wodę zagotować dodać pozostałe składniki zalewy i chwilkę pogotować. Kapustę wymieszać z buraczkami i cebulą, zalać gorącą zalewą, ponownie zamieszać i wkładać do słoików. Pasteryzować 20-30 min. Polecam zrobienie sałatki z 3 porcji.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin