Ciastka z białą czekoladą i orzechami.doc

(89 KB) Pobierz
Ciastka z białą czekoladą i orzechami

Ciastka z białą czekoladą i orzechami

Składniki na około 25 ciastek:

·         115 g miękkiego masła

·         85 g jasnego brązowego cukru

·         1 jajko, roztrzepane

·         250 g mąki pszennej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

·         125 g białej czekolady, posiekanej

·         50 g dowolych orzechów, posiekanych

·         szczypta soli

Masło ubić razem z cukrem, aż masa będzie jasna i gładka. Dodać jajko, dalej miksując. Wmieszać mąkę z solą, posiekaną czekoladę i orzechy, dobrze wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta, dobrze ją wyrobić.

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, mocno je spłaszczać.

Piec w temperaturze

190ºC przez około 10 - 12 minut, aż będą koloru jasnobrązowego. Studzić na kratce.

Smacznego :)

Ciastka z białą czekoladą i orzechami

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin