SAŁATKA Z RYŻEM
25 dag boczniaków,
3/4 szklanki ryżu,
2 łyżki oleju,
cebula,
ogórek kwaszony lub konserwowy,
5 dag żółtego sera,
jajko,
3-4 łyżki majonezu,
natka pietruszki lub szczypiorek,
łyżeczka cukru,
sok lub kwasek cytrynowy do smaku,
sól, pieprz
Umyty ryż wsypać do dużej ilości wrzącej wody, gotować 10-12 minut, odcedzić na sicie, przykryty pozostawić do wystudzenia. Umyte boczniaki pokrajać w kwadraciki o boku 1,5 cm, cebulę - w drobną kostkę. Włożyć na rozgrzany olej grzyby z cebulą, smażyć 3-4 minuty mieszając, dodać soli i pieprzu, wystudzić. Obrany ogórek konserwowy lub kwaszony pokrajać w kostkę, ser zetrzeć na tarce z największymi otworami. Do salaterki włożyć ryż, ogórki, wystudzone grzyby, przyprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, sokiem lub kwaskiem cytrynowym, wymieszać z majonezem. Drobno posiekać ugotowane na twardo jajko. Szczypiorkiem lub natką posypać sałatkę dookoła salaterki, a środek - obficie. Przygotować 2-3 godziny przed podaniem
tatanka.com