SAŁATKA Z RYŻEM.doc

(23 KB) Pobierz

SAŁATKA Z RYŻEM

25 dag boczniaków,

3/4 szklanki ryżu,

2 łyżki oleju,

cebula,

ogórek kwaszony lub konserwowy,

5 dag żółtego sera,

jajko,

3-4 łyżki majonezu,

natka pietruszki lub szczypiorek,

łyżeczka cukru,

sok lub kwasek cytrynowy do smaku,

sól, pieprz

Umyty ryż wsypać do dużej ilości wrzącej wody, gotować 10-12 minut, odcedzić na sicie, przykryty pozostawić do wystudzenia. Umyte boczniaki pokrajać w kwadraciki o boku 1,5 cm, cebulę - w drobną kostkę. Włożyć na rozgrzany olej grzyby z cebulą, smażyć 3-4 minuty mieszając, dodać soli i pieprzu, wystudzić. Obrany ogórek konserwowy lub kwaszony pokrajać w kostkę, ser zetrzeć na tarce z największymi otworami. Do salaterki włożyć ryż, ogórki, wystudzone grzyby, przyprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, sokiem lub kwaskiem cytrynowym, wymieszać z majonezem. Drobno posiekać ugotowane na twardo jajko. Szczypiorkiem lub natką posypać sałatkę dookoła salaterki, a środek - obficie. Przygotować 2-3 godziny przed podaniem

Zgłoś jeśli naruszono regulamin