Sajgonki z boczniakami
1) 12 płatów papieru ryżowego
2) ½kg boczniaków
3) puszka kukurydzy
4) 2 kiszone ogórki
5) 10 dag wędzonego boczku
6) 1 mniejsza cebula
7) pęczek koperku
8) 4 łyżki tartego żółtego sera
9) sos sojowy
10) olej do smażenia
ü boczek kroimy w kosteczkę
ü boczniaki po oczyszczeniu w paseczki
ü ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach
ü tak samo postępujemy z obraną cebulą
ü kukurydzę osączamy
ü koperek siekamy
ü boczek wrzucamy na patelnię i wytapiamy
ü dodajemy boczniaki, smażymy dalej
ü na koniec dołączamy ogórki i kukurydzę
ü po kilku minutkach cebulę której już nie dusimy (ma być surowa)
ü i posiekany koperek
ü mieszamy, doprawiamy sosem sojowym (lub magii - płynną przyprawą) i solą
ü płaty ryżowe polewamy szybko ciepłą wodą i rozkładamy na deseczce, by zmiękły (uważać z nadmiarem wody, papier może rozmoknąć)
ü nakładamy po łyżce farszu i zwijamy płaty podobnie jak gołąbki czy naleśniki na krokiety
ü na patelni rozgrzewamy tłuszcz
ü wkładamy sajgonki, rumienimy lekko z jednej strony, delikatnie przewracamy
ü posypujemy startym serem i jak zacznie się rozpuszczać, danie gotowe jest do spożycia
ü rozkładamy na talerze i podajemy np. z surówką z kapusty pekińskiej i ogórka kiszonego
tatanka.com