flawonoidy.pdf

(59 KB) Pobierz
Materiały z farmakognozji dla studentów III roku farmacji
Materiały z farmakognozji dla studentów III roku farmacji
Fitochemia
Flawonoidy
Flawonoidy są grupą substancji, których działanie biologiczne związane jest przede wszystkim z naczyniami
krwionośnymi i układem krążenia. Jednak niektóre z nich wywierają również szerszy wpływ na cały organizm.
Powszechnie widomo, że flawonoidy i surowce flawonoidowe działają uszczelniająco i wzmacniająco na
ściany drobnych naczyń krwionośnych. Dzięki temu znalazły one zastosowanie jako środki zapobiegające
krwawieniom, wybroczynom oraz żylakom. Działanie to związane jest z hamowaniem przez flawonoidy
jednego z enzymów występujących w ścianach naczyń – hialuronidazy, która odpowiedzialna jest za
degradację jednej z substancji międzykomórkowych i zwiększenie przepuszczalności przestrzeni
międzykomórkowych. Enzym ten jest również wytwarzany przez niektóre drobnoustroje – jego
unieczynnienie ma więc wpływ na słabszy rozwój infekcji. Wykazano ponad to, że flawonoidy mają działanie
antyagregacyjne na płytki krwi.
Flawonoidy wykazują również korzystny wpływ na krążenie w mięśniu sercowym, co sprawia, że mogą być
stosowane pomocniczo przy chorobie wieńcowej. Za tym wykorzystaniem przemawia również fakt, iż
niektóre z nich mają także działanie diuretyczne (moczopędne) lub/i spazmolityczne - w tym na mięśnie
gładkie naczyń krwionośnych, dzięki czemu obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają obciążenie serca. Zaznaczam
jednak, że należy je traktować jako leki pomocnicze przy tego typu dolegliwościach. Nie zastąpią one
właściwego leczenia farmakologicznego.
W ostatnim czasie zwrócono również uwagę na właściwości przeciwutleniające flawonoidów i zaczęto je
wykorzystywać jako naturalne antyoksydanty i jako tak zwane wymiatacze wolnych rodników – cząsteczek
odpowiedzialnych miedzy innymi za powstawanie nowotworów, czy procesy starzenia komórkowego.
Flawonoidy mogą również przyspieszać rozkład innych egzogennych (pochodzących z poza organizmu)
substancji o działaniu rakotwórczym. Sprawia to, że są one uważane przez niektórych za „eliksiry młodości”.
Falwonoidy mają też zdolność to tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi – co ułatwia usuwanie tych
szkodliwych dla organizmu pierwiastków.
Istnieje wiele badań wskazujących, że niektóre z flawonoidów wykazują się znacznie większą skutecznością
jeżeli podawane są w postaci kompleksów flawonoidowych izolowanych z roślin niż jako pojedyncze
substancje. W związku z tym wydaje się, że w takich przypadkach lepiej jest stosować bezpośrednio surowce
lecznicze lub ich preparaty galenowe niż izolowane lub syntezowane pojedyncze flawonoidy.
Flawonoidy - budowa chemiczna i właściwości fizykochemiczne
Budowa chemiczna
Podstawową strukturą flawonoidów jest heterocykliczny układ flawonu.
Wgłębiając się bardziej w budowę chemiczną można powiedzieć, że
flawonoidy są substancjami o charakterze polifenoli, zawierającymi w
swojej strukturze 15-sto atomowy szkielet węglowy złożony z 2 pierścieni
benzenu połączonych ze sobą łańcuchem propanowym. W przypadku
cząsteczek flawonoidów dochodzi jednak do wytworzenia pomiędzy
pierścieniami tej struktury układu heterocyklicznego z udziałem atomu tlenu. Powstały w ten sposób szkielet
nazywa się chromonem (benzo-gamma-piron). Bliskie położenie pierścieni aromatycznych i wiązań
podwójnych oraz grup hydroksylowych sprawia, że większość flawonoidów ma charakter barwników.
Źródło materiałów: ww.farmakognozja.farmacja.pl | Przekonwertowanie do PDF: p. Zosia :-)
20556791.010.png 20556791.011.png
Materiały z farmakognozji dla studentów III roku farmacji
Fitochemia
Bardziej zaawansowane podziały (ze względu na budowę chemiczną) wyróżniają w grupie flawonoidów
następujące podgrupy:
flawony (flawon, witeksyna, diosmina )
flawonole (kemferol)
flawanony (hesperydyna)
flawononole
flawanoligany (sylibina)
Właściwości fizykochemiczne
Flawonoidy są substancjami stałymi, najczęściej żółtymi, rzadziej bezbarwnymi. W postaci glikozydów (czyli
po połączeniu z cząsteczką cukru) są na ogół dobrze rozpuszczalne w wodzie i alkoholu etylowym. W tej
postaci nie rozpuszczają się za to w rozpuszczalnikach niepolarnych takich jak benzen czy chloroform.
Uwolnione z glikozydów flawoinoidy nie rozpuszczają się w wodzie. Do charakterystycznych cech tych
związków należy zdolność do rozpuszczania się w alkaliach z wytworzeniem żółtego zabarwienia. Istnieje
również szereg innych reakcji chemicznych pozwalających na identyfikację tej grupy związków
Surowce flawonoidowe
Flawonoidy są bardzo rozpowszechnionymi substancjami, występującymi powszechnie w surowcach
roślinnych. Z tego też powodu do grupy surowców flawonoidowych zalicza się jedynie te, w których za
działanie biologiczne odpowiedzialne są przede wszystkim falawonoidy (jako główne substancje czynne).
Należy jednak pamiętać, że istnieje wiele surowców roślinnych zawierających flawonoidy, a zaliczanych do
innych grup surowców. Związki te pełnią w nich role drugorzędową, nie należy jednak o niej zapominać.
Surowcami flawonoidowymi są najczęściej ziela (herba), liście (folium) i kwiaty (flos). Na uwagę zasługuje
również fakt, że flawonoidy występują zwykle w surowcach w postaci zespołów złożonych z kilku –
kilkudziesięciu związków. Różnorodność jak i zawartość flawonoidów w danym surowcu jest zmienna i zależy
w dużym stopniu od czynników środowiskowych.
Do surowców flawonoidowych zaliczamy:
Anthodium Chamomillae - Koszyczek rumianku
Folium Betulae - Liść brzozy
Flos Sambuci - Kwiat bzu czarnego
Fructus Sylibi mariani – Owoc ostropestu plamistego
Herba Equiseti - Ziele skrzypu
Herba Hyperici - Ziele dziurawca
Herba Violae tricoloris - Ziele fiołka trójbarwnego
Inflorescentia Crataegi - Kwiatostan głogu
Inflorescentia Helichrysi - Kwiat kocanek
Inflorescentia Tiliae - Kwiatostan lipy
Surowce o małym znaczeniu:
Flos Pruni spinose – Kwiat tarniny
Flos Lamii albi – Kwiat jasnoty białej
Herba Polygoni hydropiperis – Ziele rdestu ostrogorzkiego
Herba Solidaginis virgaureae – Ziele nawłoci
Zwiazki flawonoidowe
Oto przykłady kilku, najważniejszych moim zdaniem flawonnoidów:
Flawon - jest podstawowym związkiem flawonoidowym. Występuje miedzy innymi w niektórych gatunkach
pierwiosnków. W przeciwieństwie do swoich pochodnych nie ma znaczenia farmakologicznego.
Źródło materiałów: ww.farmakognozja.farmacja.pl | Przekonwertowanie do PDF: p. Zosia :-)
20556791.012.png
Materiały z farmakognozji dla studentów III roku farmacji
Fitochemia
Witeksyna – jest to glikozyd apigeniny. Ma on bardzo duże znaczenie farmakologiczne, gdyż poprawia
przepływ wieńcowy. Zaliczana jest do łagodnych leków nasercowych. Ze względu na małą toksyczność może
być bezpiecznie stosowana przez dłuższy czas. Witeksyna stanowi główny składnik czynny kwiatów i owocu
głogu (Crataegi).
Diosmina - 7-rutynozyd diosmetyny. Jest trudno rozpuszczalnym glikozydem, dlatego często krystalizuje w
komórkach roślin i ma małą biodostępność (słabo się wchłania z przewodu pokarmowego). Mimo to, jest
skutecznym lekiem przeciw obrzękowym, który poprawia elastyczność i tonus żył. Jest często stosowana jako
wyizolowana substancja w różnego rodzaju zaburzeniach krążenia obwodowego – szczególnie nóg.
Kemferol – jest flawonoidem zaliczanym do grupy flawonoli. Występuje w postaci licznych glikozydów, w
wielu surowcach np.: liściach herbaty (Camelia sinensis) czy kwiatach tarniny (Prunus spinosa). Stwierdzono,
że wykazuje słabe działanie spazmolityczne.
Kwercetyna - jest najbardziej rozpowszechnionym flawonolem. Najczęściej spotykana jest w postaci
glikozydów, choć często występuje również w wolnej postaci. Stwierdzono, że kwercetyna zmniejsza
przepuszczalność naczyń krwionośnych (poprzez hamowanie enzymu hialuronidazy). Istnieją również
doniesienia o jej korzystnym wpływie na stężenie lipidów w surowicy krwi. Jak wiele związków z tej grupy
posiada również właściwości antyoksydacyjne. Zalicza się ją do grupy tak zwanych „wymiataczy wolnych
Źródło materiałów: ww.farmakognozja.farmacja.pl | Przekonwertowanie do PDF: p. Zosia :-)
20556791.013.png 20556791.001.png 20556791.002.png 20556791.003.png 20556791.004.png
Materiały z farmakognozji dla studentów III roku farmacji
Fitochemia
rodników”. W związku z tymi korzystnymi działaniami, kwercetyna jest związkiem, który ma pewne
zastosowanie w spowalnianiu procesów starzenia i w samej geriatrii, zwłaszcza w połączeniu z witaminą C.
Wykazano też, że kwercetyna łagodzi skutki napromieniowania, co może mieć zastosowane przy
zmniejszaniu nasilenia działań nieporządanych towarzyszących radioterapii nowotworów.
Rutozyd – zwany inaczej rutyną lub witaminą P, jest jednym z najpowszechniej występujących glikozydów
kwercetyny. Jego cześć cukrowa złożona jest z dwucukru – rutynozy (glukoza + ramnoza). Wykazano, że
rutozyd hamuje aktywności hialuronidazy, zmniejsza więc przepuszczalność i poprawia elastyczność naczyń
krwionośnych. Wiadomo też, że witamina P hamuje aktywność oksydazy kwasu askorbinowego - witaminy C,
dzięki czemu przedłuża jej działanie. Rutozyd znalazł zastosowanie w lecznictwie jako substancja
uszczelniająca naczynia krwionośne. Do najbardziej popularnych preparatów o takim działaniu należy
Rutinoscorbin. Nie bez znaczenia są również jego właściwości antyoksydacyjne (wymiatacz wolnych
rodników). Glikozyd ten występuje w bardzo wielu surowcach leczniczych np.: w zielu fiołka trójbarwnego
(Herba Violae tricoloris) czy kwiatach bzu czarnego (Flos Sambuci). W wielu surowcach, w których występuje
rutozyd jest jednak składnikiem o drugorzędnym znaczeniu.
Hesperydyna - jest to glikozyd (7-rutozyd) flawanonu zwanego hesperetyną. Występuje między innymi w
owocni pomarańczy gorzkiej (Citrus aurantium) i liściach mięty pieprzowej (Mentha piperita). Mimo że jest
glikozydem, w wodzie rozpuszcza się słabo i dlatego w roślinach często występuje w postaci kryształów.
Hesperydyna zaliczana jest do tak zwanych czynników kapilarnych P. Ich działanie biologiczne związane jest
przede wszystkim z naczyniami włosowatymi. Poprawiają one ich elastyczność oraz zwiększają szczelność
śródbłonka naczyń. Z tego powodu hesperydyna wchodzi w skład preparatów poprawiających krążenie
obwodowe np.: Detralexu (diosmina + hesperydyna). Stwierdzono ponad to, że wzmaga ona działanie
witaminy C. Istnieją też doniesienia o działaniu przeciwwirusowym hesperydyny.
Sylibina – jest to flawonoid zaliczany do grupy flawanoliganów, związków zawierających fragment flawonowy
i układ zbliżony budową do lignanów. Występuje on w owocach ostropestu plamistego (Fructus Silibi
mariani) w dwóch izomerycznych formach (A i B) tworzących kompleks zwany sylibininą. Z
przeprowadzonych badań wynika, że związek ten działa ochronnie w przypadku zatruć toksynami
muchomora sromotnikowego – amanityną i falloidyną. Sylibina zapobiega rozpadowi błon komórkowych
hepatocytów pod wpływem tych toksyn. Wiadomo także, że pobudza ona polimerazę RNA, co sprzyja
regeneracji tych komórek. Wykazano również, że dzięki hamowaniu syntezy prostaglandyn i utleniania
lipidów flawonoid ten ma pewne działanie przeciwzapalne. W praktyce, ze względu na późne wykrywanie
zatruć muchomorem sromotnikowym, sylibina nie ma większego znaczenia w ich leczeniu - w momencie
wykrycia zatrucia uszkodzenia miąższu wątroby są już znaczne i w znacznym stopniu nieodwracalne. Wielu
autorów poddaje również w wątpliwość działanie ochronne sylibiny w przypadku uszkodzeń wątroby
Źródło materiałów: ww.farmakognozja.farmacja.pl | Przekonwertowanie do PDF: p. Zosia :-)
20556791.005.png 20556791.006.png 20556791.007.png
Materiały z farmakognozji dla studentów III roku farmacji
Fitochemia
wywołanych innymi czynnikami. Poprawę samopoczucia pacjentów po zażyciu tego flawonoidu próbuje się
tłumaczyć efektem placebo. Potwierdzono natomiast jej działanie żółciopędne.
Źródło materiałów: ww.farmakognozja.farmacja.pl | Przekonwertowanie do PDF: p. Zosia :-)
20556791.008.png 20556791.009.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin