FARSZ GRZYBOWY.txt

(1 KB) Pobierz
Przepis na farsz grzybowy jest do�� prosty, jednak zacz�� przygotowania musimy troch� wcze�niej bo grzyby trzeba namoczy� (poniewa� mam na my�li pierogi wigilijne ca�y czas b�dzie mowa o grzybach suszonych)

Sk�adniki:

10 dkg grzyb�w suszonych (najlepiej mieszanka r�nych)
1 du�a cebula
s�l, pieprz
t�uszcz (olej lub mas�o)
Grzyby najpierw przep�uczmy pod bie��c� wod� �eby pozby� si� resztek piasku bo wod� z ich moczenia mo�na b�dzie p�niej wykorzysta� (mo�e w tym akurat przepisie jest to mniej istotne ale np. w farszu z kapusty i grzyb�w przyda nam si� wi�cej takiej wody). Gdy grzyby s� ju� czyste zalewamy je ch�odn� przegotowan� wod�. Moczymy ok. 2-3 godzin po czym gotujemy na ma�ym ogniu ok. 15 minut (w tej samej wodzie), wyjmujemy �y�k� cedzakow� i kroimy na drobne kawa�ki. Cebul� pokrojon� r�wnie� drobno podsma�amy na patelni na z�oty kolor, wrzucamy grzyby, dolewamy 2-3 �y�ki wody z grzyb�w, podduszamy a� do wygotowania wody i doprawiamy sol� i pieprzem. Gotowe.

PS. W niekt�rych przepisach dodaje si� do farszu jajko i bu�k� tart� ale ja robie tak jak w powy�szym przepisie i ... nie �a�uj� tego - jest prosto, smacznie, dobrze i bez zb�dnych dodatk�w. Suszone grzyby maj� to do siebie, �e �wietnie smakuj� z sam� cebul� i pieprzem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin