FANTAZJA Z GRZYBÓW
około 1kg grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, maślaki),
1 duża pierś z kurczaka,
gruby plaster boczku wędzonego,
2 łyżki szczypiorku,
2 łyżki natki pietruszki,
1 średnia cebula,
1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina,
3 łyżki mąki,
1,5 szklanki gorącego mleka,
sól, pieprz (biały i czarny),
masło do smażenia,
oliwa z oliwek
Grzybki obrać i odgotować przez ok 10-15 min. Odcedzić. Masło rozgrzać na głębokiej patelni, wrzucić grzyby, podsmażać na średnim ogniu ok. 6 minut. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojony drobno boczek, pierś z kurczaka i połowę cebuli. Posolić i popieprzyć. Obsmażać aż do zrumienienia. Do smażących się grzybów dodać szczypiorek, pietruszkę i cebulę. Wymieszać, smażyć dalej przez 5 minut. Wlać wino, zamieszać, smażyć przez kilka minut aż odparuje, doprawić do smaku. Wrzucić podsmażonego kurczaka z cebulką i boczkiem. Delikatnie wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać, podsmażać przez ok 4 minuty, wlać gorące mleko, połączyć składniki i na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając poczekać aż sos zgęstnieje.Podawać z gorącymi bagietkami.
tatanka.com