FANTAZJA Z GRZYBÓW.doc

(28 KB) Pobierz

FANTAZJA Z GRZYBÓW

około 1kg grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, maślaki),

1 duża pierś z kurczaka,

gruby plaster boczku wędzonego,

2 łyżki szczypiorku,

2 łyżki natki pietruszki,

1 średnia cebula,

1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina,

3 łyżki mąki,

1,5 szklanki gorącego mleka,

sól, pieprz (biały i czarny),

masło do smażenia,

oliwa z oliwek

Grzybki obrać i odgotować przez ok 10-15 min. Odcedzić. Masło rozgrzać na głębokiej patelni, wrzucić grzyby, podsmażać na średnim ogniu ok. 6 minut. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojony drobno boczek, pierś z kurczaka i połowę cebuli. Posolić i popieprzyć. Obsmażać aż do zrumienienia.
Do smażących się grzybów dodać szczypiorek, pietruszkę i cebulę. Wymieszać, smażyć dalej przez 5 minut. Wlać wino, zamieszać, smażyć przez kilka minut aż odparuje, doprawić do smaku. Wrzucić podsmażonego kurczaka z cebulką i boczkiem. Delikatnie wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać, podsmażać przez ok 4 minuty, wlać gorące mleko, połączyć składniki i na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając poczekać aż sos zgęstnieje.
Podawać z gorącymi bagietkami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin