RAGOUT KALAFIOROWE Z GRZYBAMI.doc

(23 KB) Pobierz

RAGOUT KALAFIOROWE Z GRZYBAMI

2,5 dag suszonych prawdziwków lub innych grzybów,

1 kalafior (ok. 60 dag),

1 łyżka octu,

25 dag marchewki,

50 dag szparagów (mogą być ze słoika),

1 1/2 szklanki bulionu,

2 łyżki masła,

3 łyżki mąki,

1/2 szklanki śmietany,

sól, pieprz,

2 łyżki sherry,

1 łyżeczka posiekanej natki

 

Grzyby namoczyć w 1 szklance ciepłej wody. Kalafior oczyścić. Podzielić na różyczki, namoczyć na kilka minut w wodzie z octem, opłukać. Szparagi i marchewki obrać, umyć. Szparagi pokroić w słupki, marchewki na plasterki. Bulion doprowadzić do wrzenia, wrzucić warzywa, gotować przez 5-8 min. Warzywa odcedzić. Masło rozpuścić w niedużym rondlu, wsypać mąkę, wymieszać, podsmażać mieszając, aż powstanie zasmażka. Grzyby razem z woda, w której się moczyły, bulion i śmietanę wlać do zasmażki, gotować 5 min. Przyprawić solą, pieprzem i sherry. Wrzucić kalafior, szparagi i marchewkę, gotować kolejne 5 min. Wyłożyć na półmisek, posypać natka. Ragout podawać na gorąco

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin