SOS SOYU Z BOCZNIAKAMI.doc

(22 KB) Pobierz

SOS SOYU

30 dag boczniaków,

2 cebule,

łyżka masła,

szklanka śmietany,

2 łyżki mąki,

szklanka wody,

2 dag masła,

sól, pieprz,

natka pietruszki lub koper

Pokrajaną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na maśle, nie rumienić. Zalać wodą, gotować do chwili, gdy połowa wody odparuje. Drobno pokrajane boczniaki podsmażyć 2 minuty na maśle, dodać do sosu, jeszcze zagotować. Podprawić śmietaną z mąką, zagotować i przyprawić do smaku solą, pieprzem, posiekaną natką lub koperkiem. Sos można podawać do ryżu i kaszy jęczmiennej na sypko, kotletów jarskich, gotowanych pulpetów mięsnych i rybnych.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin