ZUPA KREMOWA Z BOCZNIAKAMI.doc

(23 KB) Pobierz

ZUPA KREMOWA Z BOCZNIAKAMI

Składniki:

10 dkg świeżego boczniaka,

1 mała cebula,

1 kostka bulionowa,

½ szklanki wody,

1 żółtko,

2 łyżki mąki,

1 łyżka tłuszczu,

½ szklanki wywaru warzywnego,

½ szklanki śmietany,

sól, pieprz.



Wykonanie:

Boczniaki i cebulę umyć i pokroić na małe kawałki, a następnie gotować około 5 minut przy dużej mocy w wodzie z kostką bulionową. Miękkie grzyby wraz z cebulą należy zmiksować. Potem wymieszać z wywarem warzywnym, tłuszczem, mąką, śmietaną. Całość gotować około 5 minut przy dużej mocy aż zgęstnieje, kilkakrotnie mieszając. Po wyjęciu wymieszać z żółtkiem oraz dodać sól i pieprz do smaku.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin