Cappuccino z grzybów leśnych i pieczarek
w 30 minut dla 4 osób
Składniki:
60g borowików suszonych 800g pieczarek 3 łyżki oliwy z oliwek sól 1 łyżka mąki 300ml śmietany 36% (bardzo zimnej) 2 szczypty gałki muszkatołowej 1 łyżka czerwonego pieprzu
Przepis z odcinka: Pampeluna
Na grudniowe wieczory polecam Wam bardzo delikatną zupę z kremową pianką, czyli zupę cappuccino! Bardzo prosto ją się robi, a wygląda, jak z eleganckiej restauracji! Ja użyłem tym razem pieczarek i borowików, ale super by była też z kurek!
Jak przygotować:
1. Połowę borowików zmiksuj (lub zmiel) bardzo drobno. Pozostałe namocz w gorącej wodzie.2. Pieczarki obierz i drobno posiekaj i posól.3. W garnku rozgrzej oliwę. Kiedy będzie gorąca wrzuć pieczarki i dobrze podsmaż..4. Namoczone borowiki odsącz (wody nie wylewaj) i pokrój w paseczki.5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej namoczone borowiki.6. Posyp mąką usmażone pieczarki, smaż jeszcze chwilę. Zalej wodą, w której moczyły się borowiki i gotuj 5-10 minut. Zmiksuj. W razie potrzeby dolej więcej wody.7. Śmietanę ubij na sztywno, dopraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową.8. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do niej 1/3 ubitej śmietany. Delikatnie wymieszaj trzepaczką.9. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wymieszaj.10. Nałóż pozostałą śmietanę do rękawa cukierniczego.11. Wlej zupę do filiżanki, udekoruj śmietaną, posyp czerwonym pieprzem, zmielonymi borowikami i smażonymi borowikami.
tatanka.com