Cappuccino z grzybów leśnych i pieczarek.docx

(55 KB) Pobierz

Cappuccino z grzybów leśnych i pieczarek

http://www.poprostugotuj.pl/upload/kawa.jpg

http://www.poprostugotuj.pl/img/icon_hat.gifhttp://www.poprostugotuj.pl/img/icon_hat.gifhttp://www.poprostugotuj.pl/img/icon_hat.gif

http://www.poprostugotuj.pl/img/icon_time.gifw 30 minut   http://www.poprostugotuj.pl/img/icon_person.gifdla 4 osób

Składniki:

60g borowików suszonych
800g pieczarek
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
1 łyżka mąki
300ml śmietany 36% (bardzo zimnej)
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 łyżka czerwonego pieprzu

Przepis z odcinka: Pampeluna

Na grudniowe wieczory polecam Wam bardzo delikatną zupę z kremową pianką, czyli zupę cappuccino! Bardzo prosto ją się robi, a wygląda, jak z eleganckiej restauracji! Ja użyłem tym razem pieczarek i borowików, ale super by była też z kurek!

Jak przygotować:

1. Połowę borowików zmiksuj (lub zmiel) bardzo drobno. Pozostałe namocz w gorącej wodzie.
2. Pieczarki obierz i drobno posiekaj i posól.
3. W garnku rozgrzej oliwę. Kiedy będzie gorąca wrzuć pieczarki i dobrze podsmaż..
4. Namoczone borowiki odsącz (wody nie wylewaj) i pokrój w paseczki.
5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej namoczone borowiki.
6. Posyp mąką usmażone pieczarki, smaż jeszcze chwilę. Zalej wodą, w której moczyły się borowiki i gotuj 5-10 minut. Zmiksuj. W razie potrzeby dolej więcej wody.
7. Śmietanę ubij na sztywno, dopraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
8. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do niej 1/3 ubitej śmietany. Delikatnie wymieszaj trzepaczką.
9. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wymieszaj.
10. Nałóż pozostałą śmietanę do rękawa cukierniczego.
11. Wlej zupę do filiżanki, udekoruj śmietaną, posyp czerwonym pieprzem, zmielonymi borowikami i smażonymi borowikami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin