Zupa z leśnych grzybów.doc

(21 KB) Pobierz
Zupa z leśnych grzybów

Zupa z leśnych grzybów



    * ½ kg prawdziwków (ew. innych leśnych grzybów)
    * 1 cebula
    * 2 łyżki masła
    * ½ kieliszka porto
    * 1 litr wywaru jarzynowego
    * pęczek świeżej pietruszki
    * 1 szklanka kwaśnej śmietany
    * sól
    * pieprz

Na włoszczyźnie jak do rosołu (pietruszka, marchewka, kawałek selera i pora) ugotować wywar. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić. Grzyby pokroić, delikatnie wymieszać z cebulą i lekko przesmażyć, po czym dodać do wywaru. Na patelnię wlać porto, wymyć smak i przelać do zupy. Gotować do miękkości (ok. 15 minut). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zabielić śmietaną. Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin